Nemoč politike in hokej

Za hokej morajo po dodaten denar v občinsko malho, ki je že tako bolj ali manj prazna.

Objavljeno
23. november 2016 10.28
mpi*mladi hokejisti
Blaž Račič
Blaž Račič
Povečevanje dolga HD Jesenice do Zavoda za šport Jesenice za najem dvorane Podmežakla je prineslo grenko spoznanje: Jesenice si dvorane, prenovljene za deset milijonov evrov, in dražje vadbe za hokejske nadobudneže očitno ne morejo privoščiti. Športna dvorana Podmežakla in s tem hokej sta ob zdajšnjem hokejskem ustroju za Jesenice – predraga.

Vsaj tako razumemo dejstvo, da dolg HD Jesenice do Zavoda za šport Jesenice od leta 2011 vsako leto naraste za povprečno več kot 13.000 evrov. HD Jesenice denarja za plačilo 67.000 evrov dolga nima. Kot pravi predsednik HD Jesenice in podžupan Jesenic Miha Rebolj, denarja ne more dobiti pri sponzorjih, ki so po njegovem prepričani, da je zagotavljanje uporabe ledene površine naloga lokalne skupnosti, za starše, ki že plačujejo za vadbo svojih otrok v sedmih selekcijah, pa je višja vadnina nesprejemljiva. Tako je za vodilne v HD Jesenice in na občini zdaj edina možnost, da dodaten denar zagotovijo v občinskem proračunu in tako ustavijo vsaj novo povečevanje dolga. Vendar je to slaba tolažba za najuglednejšo in strateško pomembno športno dejavnost na Jesenicah.

Nezanemarljivo je spoznanje, da ne župan Tomaž Tom Mencinger (SD) ne podžupan Miha Rebolj (SMC) politične moči ne kapitalizirata tako, da bi za hokej zagotovila dodaten sponzorski denar. Za dostop do gospodarstva ne izkoristita infrastrukture, ki jima jo omogočata njuni stranki, hkrati sta njuna osebni ugled in neformalni vpliv v gospodarstvu omejena. Mihi Rebolju, ki velja za hokejsko legendo, ne uspe kapitalizirati niti svojega hokejskega ugleda.

Nekateri politiki znajo politično moč ali spremeniti v denar – sponzorske prispevke, drugi so pri tem manj uspešni, tretji, kot je primer na Jesenicah, pa morajo po dodaten denar v občinsko blagajno, ki je že tako bolj ali manj prazna.

Čeprav so Jesenice pisale zgodovino slovenskega hokeja in so v železarskem mestu lahko ponosni, da je v Podmežakli prve hokejske korake naredil največji slovenski hokejski zvezdnik vseh časov Anže Kopitar, na svoje nekdanje legende pozabljajo oziroma, če smo natančni, jih aktualni vodilni v jeseniškem hokeju ne vključujejo v svoje načrte. Tako mesta v hokejski zgodbi Jesenic nima še ena hokejska legenda – Tomaž Razingar. S tem, ko je avgusta letos s somišljeniki, s podjetjem HK Jesenice, d. o. o., odkupil blagovno znamko HK Jesenice, je pokazal, da mu je mar za jeseniški hokej. A sodelovanja aktualnega jeseniškega hokeja z Razingarjem in njegovo ekipo (še) ni, prav tako še niso razvili rdeče preproge za Kopitarja, kot smo na tem mestu že predlagali.

Skratka, vodilna mesta v jeseniškem hokeju (tudi v HDD Jesenice s člansko ekipo) je treba kadrovsko okrepiti, kar se za zdaj zdi edina realna možnost, da bi jeseniški hokej postavili na nove temelje.