Tlačani in knezi: Dalmacjele

Knezi ne spijo doma, v brk povečanju prihodkov od turizma so odpotovali na Pag.
Objavljeno
11. avgust 2017 12.07
Brane Piano
Brane Piano
Tlačani se vračamo iz Kvarnerja in iz Srednje Dalmacije, saj nas je tam že dovolj ožgalo, v svoje domače Celje in ugotavljamo, kakšno srečo imamo. Na radiu slišimo, da imajo na Bledu preveč turistov, in spet se zahvaljujemo modrim knezom, da v Celju problema s turisti ni.

Saj bi lahko rekli, da nam nikoli ni prav; koliko turistov je premalo, koliko jih je že preveč in koliko bi jih bilo ravno prav?

Za Celje se ve. Na Šmartinskem jezeru zadostuje, da pride nanj novinarka Večera in ga hvali, kakšen mir in spokoj tam vladata, ker skoraj nikogar ni. Tudi prostora za kampiranje je za knežje mesto s turističnimi ambicijami povsem dovolj že s tistimi 30 mesti za šotore in avtodome, ki jih ima v Zadobrovi pri Škofji vasi na zelenici ob domači hiši tajnik celjskih Socialnih demokratov Branko Verdev.

Tudi letos se v Sloveniji, kakor že vrsto zadnjih let, povečuje število turistov. Na prvem mestu ostaja Ljubljana, Maribor je na sedmem, med vsemi temi in skupaj z Obalo in zdraviliškimi kraji pa Celja ni niti med prvimi 15. Še celjski Stari grad – takrat ko je bil še razvalina in ne delno obnovljen ter opremljen s kafičem, je bil najbolje obiskana turistična destinacija v Sloveniji – je že zdavnaj izpadel s seznama desetih najbolje obiskanih točk v državi.

To se nam v Celju res prileže. Ni drenja po starem mestu, ni popotnikov v kratkih hlačah in z nahrbtniki ter majhnih ljudi s fotoaparati, ki neprestano nekaj sprašujejo v nam neznanih jezikih. Privoščljivo prebiramo novice, da je v Slovenijo letos prišlo 17 odstotkov več turistov, in smo veseli, da je v Celje le kakšen več, četudi so k temu verjetno prišteli tudi 240 prenočitev ruskega državljana Kurbana K. Seidoviča iz derbetskega okraja, ki so ga zaradi mednarodne tiralice z zdraviliškega okrevanja v Rogaški Slatini že lanskega novembra vtaknili v pripor v Celju. Eh, še zdraviliški turizem Dežele Celjske bo šel rakom žvižgat zaradi prizadevanj, da bi v Celju imeli kakšnega gosta in prenočitev več ...

Medtem pa naši knezi nočejo spati doma, ne, čisto nedomoljubno in v brk povečanju domačih prihodkov od turizma so odpotovali na otok Pag in tam povzročajo težave bratom Hrvatom. Kajti kakor smo se lahko nedavno tega prepričali na lastne oči, na hrvaškem Jadranu imajo podobno kakor na Bledu preveč turistov, menda jih je tam na morju že več kot pol več kakor lani.

Kar naj jih imajo, naj motijo njihov lagodni vsakdanjik. Mi svojega ne damo za noben denar, mi ne bomo s prstom mignili v pravo smer, da bi Celje spet postalo spoštovanja vredna turistična destinacija. Naš moto ostaja: Turistov ni nikoli premalo.