Tlačani in knezi: Svetniki

Bolje slepa kura v državnem svetu, če že ne golob v državnem zboru.
Objavljeno
13. oktober 2017 10.37
Brane Piano
Brane Piano
V senci predsedniških volitev bodo proti koncu novembra – le dober mesec dni kasneje ali pa še manj, če se bo moral Borut Pahor s katerim izmed izzivalcev modnih pist in izzivalk za nerojene otroke pomeriti še v drugem krogu – v Sloveniji tudi volitve v državni svet. Tihe volitve, jih lahko poimenujemo, saj tlačani na izbor državnih svetnikov nimamo nobenega vpliva, mediji o njih le malo poročamo, državni svetniki pa mirno živijo svoje petletne interese.

Ampak je treba spomniti, da tam v državnem svetu, kjer sedijo štiri desetnije predstavnikov interesnih skupin od socialnih, gospodarskih, poklicnih in lokalnih, igro vodijo interesi občin. Od 40 svetnikov jih je 22 predstavnikov lokalnih skupnosti, torej občin, občine pa, se ve, vodijo politični interesi naših knezov in ne potrebe tlačanov.

Model izvolitve svetnikov iz občin je sicer malce naporen, saj je dvestoinkolikože slovenskih občin razdeljenih na 22 volilnih enot, v občinskih svetih pa določijo elektorje, ki glasujejo za kandidate za državne svetnike. Če povzamemo: knezi iz občin kar sami izvolijo kneze, ki imajo potem v državnem svetu večino, in tlačani si lahko potem pet let njihovega mandata žvižgamo tisto »Še kikl'co prodala bom, za sladko vince dala bom ...«.

Ni še sveti Martin, nismo še tam, tole pišemo trezne glave.

Evo, da smo bolj konkretni. Zdaj so tudi v knežji občini razpisali zasedanje mestnega sveta, kar izredno sejo so razpisali, kakor da ne bi vedeli, da morajo letos izvoliti nove svetnike. Na izredni seji celjskega knežjega sveta bodo glasovali o dveh po poprejšnjih postopkih že določenih kandidatih in ne bodo imeli veliko izbire. Glasovali bodo lahko za žalskega Janka Kosa ali za celjskega Marka Zidanška. Seveda bo eden izmed njiju formalno predstavnik lokalnih interesov v državnem svetu. A tlačani nismo takšni tepci, kakršni smo videti, zato vemo: Janko Kos bo predstavnik SD, ki je vse bliže SMC, Marko Zidanšek pa bo predstavnik SLS, ki poskuša priti v državni svet, če morda na prihodnjih volitvah stranki SLS ponovno ne uspe priti v državni zbor.

Tako to razumemo tlačani: bolje slepa kura v državnem svetu, če že ne golob v državnem zboru.

Sicer pa se tudi za naše Savinjske doline list, sedanjega predsednika državnega sveta Mitjo Bervarja, sprašujemo, kje, razen na vsemogočih otvoritvah, slovesnostih in procesijah, ga še lahko opazimo. Potem ko je po izvolitvi v državni svet v enem dnevu zapustil ljubljansko SNG opero in balet z vsemi izgubami vred, se je kmalu po ustanovitvi včlanil v SMC. Kakšen drugi dom slovenskega parlamenta neki, kakšno zastopstvo interesnih skupin? Lepo vas prosim, še en parlamentarni zbor, ki mu vladajo stranke, to je državni svet!