Vojna in mir: Življenja brez vrednosti

Somalski pokol je le še en dokaz, da so tista druga življenja obsojena na neoznačena množična grobišča.
Objavljeno
18. oktober 2017 15.54
Boštjan Videmšek
Boštjan Videmšek

Somalska policista sta v soboto na nadzorni točki v središču Mogadiša ustavila tovornjak poln sadja in vreč sladkorja. Vidno živčen voznik je policistoma pokazal dovoljenje in dejal, da lahko pokličete »nadrejenega iz svojega klana«. Policista sta postala sumničava. Voznik je sredi kaotične prometne konice v mestu, kjer po desetletjih stalne vojne še vedno vlada skoraj popolno brezvladje, stopil na plin. Po pripovedovanju prič se je zaletel v enega izmed avtomobilov pred seboj. Sledila je eksplozija, ki je potem, ko je razneslo še bližnjo cisterno z gorivom, šokirala cel(o) Mogadiš, mesto vajeno najhujšega trpljenja.

»160 trupel je bilo neprepoznavnih. V nedeljo so jih v skupni grobnici pokopali predstavniki oblasti. Ostale so pokopali sorodniki. V bolnišnico je bilo do zdaj pripeljano okoli sto ranjencev,« je v ponedeljek iz bolnišnice Medina, ki sem jo med poročanjem iz različnih somalskih vojn večkrat obiskal, javil zdravnik Aden Nur.

V največjem terorističnem napadu v Somaliji in enem največjih sploh je bilo ubitih najmanj 350 ljudi. Približno toliko je bilo ranjenih. Končno število žrtev nikoli ne bo znano. Priče poročajo, da se je ogromno trupel zaradi izjemno visokih temperatur, ki so zajele območje veliko za tri nogometna igrišča, stopilo. V dneh po napadu so svojci v upanju, da bodo našli svoje pogrešane najbližje, manično brskali po ruševinah – zaradi silovitosti eksplozije je od številnih zgradb v središču že tako okostenelega Mogadiša ostal le prah.

V napadu, katerega cilj naj bi bilo bližnje zunanje ministrstvo, a napadalcu – domnevnemu pripadniku skrajne islamistične skupine Al Šabab – do tam ni uspelo priti, so bile uporabljene velike količine vojaškega razstreliva, ki naj bi ga snovalci napada ukradli iz vojaškega oporišča docela nekompetentne misije Afriške unije v Somaliji (AMISOM) – ta ima v Somaliji 20.000 vojakov.

Gnusen pokol v Mogadišu, katerega prebivalce je mednarodna skupnost najprej izdala, potem napadla in kasneje prepustila nemilosti gospodarjev vojne, etiopskih okupatorjev, islamskih skrajnežev in ameriških brezpilotnih letal, je bil v večini največjih svetovnih medijev, ki sicer živijo na račun posebnih učinkov, komaj opažen.

To seveda ni nikakršno presenečenje. Hierarhična lestvica vrednosti življenj(a) – cenik in jedilni list hkrati – je jasna. Tista iz globalnega severa, tista bolj svetle polti, so v svetu strukturiranega rasizma, ki iz dneva v dan vse bolj dobiva na veljavi tudi v sramu, krivde, pretvarjanja in politične korektnosti osvobojenih uradnih politikah od Washingtona do Ljubljane, transverzali tako imenovanega svobodnega sveta, bistveno bolj »enakovredna«.

Tista iz globalnega juga, tista bolj temne polti v svetu strukturiranega rasizma nimajo nikakršne vrednosti.

Niti novičarske ne. 

Obsojena so na neoznačena množična grobišča, komunalno deponijo človečnosti, grobišča človečnosti vseh nas.

Najbližje se – krvniki nosijo uradniška oblačila – nahaja v Sredozemlju.