Zasavska hvalnica norosti: Pleme iz grabna

Lepljenka z odvetniško glavo se lahko danes ponesreči meni, jutri tebi ...

 

Objavljeno
10. november 2017 10.22
Polona Malovrh
Polona Malovrh

To je morala glava zaboleti trboveljskega odvetnika Saša Ostrožnika, ko je videl, kakšno pravno mnenje je dal od sebe o tem, česa vse ne smejo obvladati kandidati za direktorja trboveljske Komunale, da bo ta še naprej lahko (tudi) intelektualno rastla pod sedanjim Milanom Žnidaršičem!

Glava odvetnikove pisarne se je namreč znašla na pomembnem uradnem dokumentu Komunale. In to ne enkrat, ampak trikrat! V njem je bilo Ostrožnikovega mnenja le za ščepec, vse drugo je bilo mnenje komunalcev. Se je pa dobro bralo. Odvetniški štempelj ima še zmeraj svojo moč. Človeka prime, da vnaprej vse prizna ... In kako se je komunalcem v dopis prikradla ta prikladnost, pardon, nerodnost? Dokler jih niso odkrili, je šlo za upoštevanja vredno odvetnikovo mnenje z glavo, ko so jih razkrinkali, pa je glava postala - administrativno-tehnična napaka. Toda! Naj vrže kamen, ki mu kdaj pa kdaj ne ponagaja tehnika. Ali pa administracija. A obe skupaj nista nič v primerjavi s človeškim nagajanjem.

Zamislite si naslednji položaj. Ste glava nadzornikov v javnem podjetju in morate odločiti o direktorju. Pa vam nekaj nadzornikov nagaja in - domnevno po navodilu političnih glav - petkrat ne pride na sejo. Nakar vas, nadzornika, iste politične glave pozovejo, da zagotovi sklepčnost, sicer letiš. Ko javne nadzornike javnost vpraša o razlogu za očitno nagajanje, za katerega so plačani iz javne blagajne, pravijo, da to ni javna informacija. Torej je zgolj nastavek za javno kamenjanje?

A pustimo teorije o človeških podlostih, vrnimo se v realnost, ki je v Trbovljah ta hip še najbolj podobna kloaki. Trboveljska oblast - od prve gospodične Gabrič do zadnjega občinskega svetnika - je na hudi preizkušnji. Predstavljajo namreč skupščino Komunale, kjer se je zgodila »napaka« in katere predstavnika delavcev Vlasta Medvešek Crnkovič ter Edvard Jug zadnji mesec obstruirata seje nadzornega sveta.

Kar je še Trboveljčanov, ki mislijo s svojo glavo, od oblasti pričakujejo, da bo, namesto da spre vso veliko srečno družino, ukrepala in zadevo prepustila policistom in sodnikom. Sicer se danes lepljenka z odvetniško glavo ponesreči meni, jutri tebi ... Če tega ne storijo, si pač ne zaslužijo drugega kot - en drugega. Lenta plemen iz grabna jim v tem primeru ne uide.

Sicer pa so ljudstva ob Savi v napetem pričakovanju. Za Miklavža bo Zasavce in Posavce obiskala vlada. Pripravljalni sestanek je že danes v Brežicah. Zasavci so pred leti, ko jih je obiskal Janšev visoki zbor, državnim glavam enkrat že nazorno pokazali, kaj si o njih mislijo. Ne samo, da jih vlada ni uvrstila na seznam regij, ki jih bo podprla z razvojnimi milijoni! Sredi Trbovelj jim je nalila čistega vina s podatkom o rekordnih državnih pomočeh, ki so po večini poniknile v jame in skozi dimnik Teta. Če Cerarjeva vlada za Miklavža Zasavcem ne prinese vsaj projekta za mlin, če že ne za hidroelektrarno na Savi, bo menda spet veselo ...