Zasavska hvalnica norosti: Vsaka ima svoj'ga Milana

Halo, Moskva?! Sredi Evrope še kar hrepenijo po enoumju!
Objavljeno
05. oktober 2017 21.30
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Kar je za državo Milan Kučan, to je za občino Trbovlje Milan Žnidaršič. Dvajset let je bil na čelu Komunale. Opravil je epsko delo, očitno zavedeni nadzorniki pa so ga šli menjat, čeprav bi bil sam pripravljen še kakšen mandat voditi podjetje. Kajti! Dobri vojaki, je v ponedeljek na seji najvišjega organa občine zaupal svetu, potrebujejo dobrega generala. Sicer ni povedal, zakaj izbranec nadzornikov Jože Pustoslemšek ne bi bil dober general, a ga tudi nihče ni vprašal. Besede Milanov pač pijejo vodo.

Na seji trboveljskih svetnikov se je torej v navzočnosti množice delavcev Komunale razpravljalo o Milanu Ž. in njegovi usodi. Sicer ni jasno, zakaj so si vzeli to pravico, saj je NO edini organ, ki lahko Milana zamenja z Jožetom - in obratno. Zavesa je padla, plenum se je začel.

Odprl ga je Sebastjan Ledinek, svetnik stranke obeh Milanov, rekoč: »Delavci Komunale so na seji. Prav je, da to naredimo zanje [pozovejo NO, da premisli glede izbire direktorja], ker so tudi oni za nas 24 ur na dan v službi.« Dobri vojak Ledinek je še poudaril, da brez njih ni vode, ni ogrevanja ..., med vrsticami ga je bilo razumeti, da v Trbovljah brez Milana Ž. ne bi bilo vode, zeblo bi nas, iz greznic bi zaudarjalo in brez njega v teh dneh najbrž tudi dimnik toplarne ne bo padel. Kot da ni dovolj, da je padel že - general?

Milan Ž. ni mislil razpravljati, a na prigovarjanje zaposlenih, je rekel, bo to storil. Komunalnim nadzornikom z Iztokom Hribovškom na čelu je očital, da so doslej vzorno delali, saj so vse sklepe sprejemali soglasno - razen zadnje seje. Halo, Moskva?! Sredi Evrope še kar hrepenijo po enoumju! »Županja, kot veste, ni bila moja izbira na volitvah. Dva koraka nazaj sem stopil in našel stik [z njo]. Zaradi generacijske razlike se z njo ne družim, a se plodno pogovarjamo. Vse večje zaupanje sva v zadnjem času zgradila. Če bi pripovedoval pravljico, bi rekel, da je neke vrste idila med nama ...« A to nekomu ni všeč, je ugotovil Milan Ž. In še: »Zlate delavce imam, različnih političnih prepričanj smo, a imamo skupen cilj. /.../ Ne gre zame, ampak za vodstvo Komunale, ki mora imeti kompetence in znanje, da bo ta voz peljalo dalje.« Naj dodamo, da gre za voz, ki ga pomagamo s položnicami izdatno riniti vsi.


Nakar je plenum nagovorila prva gospodična Gabrič, ki je Milana Ž. nekoč štela med stare sile: »Milan Ž. je dobro opravljal delo, zaskrbljeni smo nad sporočilom NO.« Pri čemer je tudi ona pozabila povedati, da je prvi mož NO član njene liste. Mirno je dovolila, da ga dvajset drugih sesuva, kar je v pavzi pripeljalo do manjšega incidenta, ki pa se je srečno končal. Iztok je Jasni rekel, naj se mu spelje izpred oči, občinski svet je sklenil, naj se Milanu Ž. krivica popravi, delavci Komunale pa so šli naprej intelektualno rast, kakor so doslej, kot so zapisali v peticiji, rastli pod Milanom Ž.