Neki novi veter

Države v javnofinančni stiski poskušajo denar napraskati povsod, kjer ga lahko.

Objavljeno
15. april 2013 23.39
NORWAY-NOBEL-PEACE-PRIZE-EU-FILES
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj
Tudi britanski premier David Cameron, ki ob vsaki priložnosti brani interese londonskega Cityja, je obrnil ploščo in sedel na skupno evropsko barko. Izrazil je naklonjenost izsuševanju davčnih oaz, v katerih britanski državljani in podjetja skrivajo denar pred davkarijo. Med krizo, ki je temeljito izpraznila državne blagajne, je v Evropi očitno zavel nov veter. Bančna tajnost postaja zgodovina. Države v javnofinančni stiski poskušajo denar napraskati povsod, kjer ga lahko.

Vladam v EU sicer lahko očitamo, da so (pre)dolgo dopuščale luknje v obdavčitvi. Še več, sistem, v katerem podjetja selijo dobičke v države z nižjo obdavčitvijo, ni nezakonit. A postaja družbeno nesprejemljiv. V kriznih državah so bile davčne uprave doslej posebno neučinkovite pri ukvarjanju z velikimi ribami in niso izterjale njihovih obveznosti. Dežele, kakršna je Slovenija, poskušajo napako vsaj delno popraviti z javno objavo davčnih dolžnikov. Učinek takih akcij je negotov.

Skupno vsem prizadevanjem je, da si politika, ki je v dosedanji bitki s krizo bolj ali manj le socializirala izgube finančne industrije in manj premožnim zategovala pas, želi uravnotežiti bremena in si povrniti legitimnost. Tudi na ravni EU nastajajo nova pravila. Bankirjem bodo z omejevanjem plačil nataknjene uzde, v enajstih članicah bo uveden davek na davčne transakcije, pri reševanju bank naj bi bila vloga davkoplačevalcev v prihodnje skrčena na minimum.

»Tisti, ki dobiva mastne obresti, se mora zavedati tveganj,« sporočajo premožnim varčevalcem. V nemškem svetu gospodarskih modrecev, ki svetuje vladi kanclerke Angele Merkel, zagovarjajo kar posebno dajatev na premoženje, s katero bi bogati v kriznih državah prvič prevzeli ustrezni delež stroškov krize. Denimo, vile se, v nasprotju s kapitalom, ne da prenesti čez mejo. Tako zanje načelno strogi davčni predpisi ne bi bili le črka na papirju.