Zgodbe z vzhoda: Ekonomski agresorji

Naj se prihodnje leto znova okrepi družba in da bo beseda leta končno »človek«.
Objavljeno
18. december 2017 19.43
Zorana Baković
Zorana Baković
Budistični menih v budističnem templju Kijomizu v vzhodnem Kjotu vsak december vzame velik čopič za kaligrafijo ter na bel papir napiše kandži (kitajska pismenka) leta. Vsakič ima takšna pismenka več pomenov, saj bolj vsebuje ozračje, v katerem je minilo leto, kakor konkretne dogodke.

Tokratni december je starešina templja Seihan Mori napisal pismenko »kita«, sever. Zanjo je glasovalo največ Japoncev. Po vsej verjetnosti zaradi tega, ker so se v preteklih mesecih najbolj bali Severne Koreje in njenih raket, ki so letele čez severni otok Hokaido.

»Sever«, napisan s kitajsko pismenko, pa bi se lahko z lahkoto spremenil v pojem, ki označuje najpomembnejši svetovni trend neobičajnega približevanja medsebojno vse bolj oddaljenih sil. »Kita« oziroma »bei«, kakor se izgovarja v kitajščini, je sestavljena iz dveh ljudi, ki sta drug drugemu obrnila hrbet ter zakorakala v nasprotno smer. Tako bi lahko narisali Kitajsko in Ameriko.

Mao Zedong je leta 1937 v eseju O protislovjih zapisal: »Upirajoče se stvari so pod nekaterimi pogoji povezane z enako identiteto in lahko tako sobivajo v eni entiteti ali pa se pretvorita druga v drugo /…/ toda borba med nasprotji je neskončna in se nadaljuje celo, ko se to zgodi /…/ pravzaprav postane posebno izrazita, ko se nasprotja pretvorijo druga v drugo.«

V letu 2018, če parafraziramo Maa, bo treba opazovati, kako se bosta Kitajska in Amerika kot dve veliki nasprotji pretvorili druga v drugo ter se še naprej borile natanko tako, kakor nalaga protislovje med dvema silama. Medtem ko se bosta naslanjali druga drugi na hrbet, se bosta držali za roke. Medtem ko bosta na trgovinskem področju druga drugi napovedovali vojno, bosta skupaj pihali severni veter prek Severne Koreje.

Prihodnje leto bi bili lahko vsi povlečeni z njima na sever, kjer razum in instinkt korakata v nasprotni smeri, a še vedno ostaneta skupaj, spojena z lastnim protislovjem. Ta jima pod takšnimi pogoji, ki smo jih skupaj ustvarili, daje čudovito enako identiteto.

Česarkoli sta se Amerika in Kitajska v letu 2017 dotaknili, je ostalo nerešeno. Prav zato, ker azijska sila vse bolj postaja svetovni hegemon z ameriškim srcem v prsih, ameriškimi ambicijami v glavi in ameriško ekspanzijo v prstih. Povsem jasno je, da ji ZDA nikakor ne bodo kar tako prepustile vodilni položaj. Zaradi tega je ves svet napet. Poldnevniki so podobni ubijalskim lokom, vzporednice pa so nategnjene do pokanja.

Vendar je bila najbolj realistična vojna, o kateri je bil govor leta 2017, da je trgovinska. Ameriški predsednik Donald Trump je obtožil Kitajsko in Rusijo ekonomske agresije, kar je samo po sebi izraz protislovja iz Maovih časov. Trgovina je svobodno spajanje kompatibilnih nasprotij. Če obstaja sum, da je eden od partnerjev v njej »agresor«, potem je edini način borbe preizkušanje samega sebe in poravnanje lastnega severa in juga.

Ko bo Kitajska postala hegemon, podoben Ameriki, ta pa bo začela spominjati na ideologizirano Kitajsko, se bo za vse druge pokazala priložnost, da razmislijo, s katero besedo bi želeli označiti leto 2018. Objem velesil je na vseh poljih izrodil preveč države. Zato si želimo, da se prihodnje leto znova okrepi družba in da bo beseda leta končno »človek«.