Popkulturni pogovori: Festival slovenskega filma

Vikendovi podcasti se vračajo v drugi sezoni. Prvi gost je Peter Stanković, filmski teoretik, zgodovinar in član žirije festivala.

Objavljeno
20. september 2017 17.55
Igor Harb, Vikend
Igor Harb, Vikend
Na prvi pogled bi letošnji Festival slovenskega filma lahko opisali z besedo kompromis. Začne se s premilo selekcijo, ki je s 100 vključenimi deli iz festivala ustvarila bolj pregled celotne produkcije kot jagodni izbor, nadaljuje z razpršitvijo nagrad na številne filme, v ozadju pa je tudi kompromisna rešitev nekdanjega direktorja Slovenskega filmskega centra, ki zaradi kriznega proračuna ni oklestil števila filmov, temveč je producente in filmarje prisilil h kompromisom pri snemanju. Snemanju filmov, ki smo jih videli na letošnjem festivalu.

A bližnji pogled je pokazal drugačno sliko. Kot v našem podcastu Popkulturni pogovori potrdi član žirije letošnjega FSF, filmski teoretik in zgodovinar Peter Stanković, je festival prikazal veliko zelo dobrih filmov, zaradi česar je bila njegova naloga izbora najboljših vse prej kot preprosta.

Na podkaste se lahko naročite neposredno na itunesih ali pa si bližnjico do njih uredite v kateri od aplikacij za mobilne telefone. Tukaj pa lahko dostopate še do rssja.

Tista beseda, ki najbolje opiše videne filme na festivalu, je entuziazem. Čeprav zanos in pozitiven pristop k zgodbam, tudi tistim najtežjim, prinašata dobre filme, pa je to dvorezen meč. Kot so izpostavili številni na zaključni prireditvi, lahko zdaj res občudujemo rezultate, vendar morajo filmski avtorji, producenti in ekipe plačevati najemnine in nahraniti družine, zato na še en tak cikel ne moremo računati brez povišanja sredstev za film. A najprej v naslednjem letu poglejte več slovenskih filmov, ne bo vam žal.