Popkulturni pogovori: Športna rivalstva

V Vikendovem podkastu smo se pogovorjali z novinarjema in poznavalcema športa, Igorjem E. Bergantom in Luko Štucinom.
Objavljeno
05. oktober 2017 13.50
Robert Rebolj, Vikend
Robert Rebolj, Vikend

Te dni je v naše kinematografe prišla športna drama Borg/McEnroe. Osredotoča se na rivalstvo dveh na prvi pogled popolnoma različnih tenisačev, ledenega in osredotočenega Šveda ter koleričnega, a karizmatičnega Američana, ki sta leta 1980 v Wimbledonu uprizorila eno najbolj dramatičnih teniških partij vseh časov.

Na podkaste se lahko naročite neposredno na iTunes ali pa si bližnjico do njih uredite v kateri od aplikacij za mobilne telefone ali na SoundCloudu. Tukaj pa lahko dostopate še do rssja.

Ni naključje, da je tenis eden najpopularnejših športov na svetu, saj se v igri zrcali ogromno podobnosti z realnim življenjem. Gre za vztrajnostni šport, v katerem lahko zmagovalec dobi dvoboj, tudi če je osvojil manjše število točk od tekmeca. Strokovnjaki pravijo, da se v vsaki igri zgodi približno pet tisoč petsto miselnih procesov. Pred vsakim udarcem je treba sprejeti odločitev in zanjo odgovarjati. Če je bila slaba, izgubiš točko. Če je bila vrhunska, jo dobiš. Če je bila dobra, to še nič ne pomeni.

Šport je poln srditih rivalstev, aktualna potekajo med Federejem, Nadalom in Đokovićem, pa Messijem in Ronaldom, spomnimo se Mohameda Alija in Joeja Fraiserja, Prosta in Senne, Magica Johnsona in Larryja Birda, Karpova in Kasparova ter številnih drugih.

V zadnjem dvoboju teniških titanov, ko sta se v Pragi na Laverjevem pokalu pomerili reprezentanci Evrope in Sveta, je Björn kot kapetan Evrope Johnu po dolgem času zadal nov poraz. Ki sicer nič ne pomeni. Ali pa pomeni vse. Bomo videli. Kajti življenje je kot tenis. Igra se ga do zadnje točke.