Od srede do srede: O Severni Koreji, ZDA in možnosti jedrske vojne

Markeš: Politika se danes noče več gibati v nezanimivi sivi coni, kjer se dogajajo racionalne stvari, vse je resničnostni šov.
Objavljeno
16. avgust 2017 19.36
Ali Žerdin, Janez Markeš, video: V. V.
Ali Žerdin, Janez Markeš, video: V. V.

Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš sta tokrat razpravljala o jedrskih raketah, ZDA, Severni Koreji, Trumpovem besedovanju in pa o tem, kaj nas čaka jeseni - s poudarkom na predsedniških volitvah.

Po »dolgem dopustu« se komentatorja sprašujeta, kakšna bo prihajajoča jesen. Kot je opozoril ruski zunanji minister Sergej Lavrov, je kljub odloženemu raketnemu napadu na otok Guam v Tihem oceanu, zelo visoka nevarnost, da se kaj zgodi. Kot pomembno akterko sta s svojo gospodarsko močjo izpostavila Kitajsko: »Ko je ta napovedala embargo, da v Severno Korejo ne bo več izvažala, je situacija postala resna«. Tako kot tudi vojne poganjajo ekonomske interesi, tudi vojne preprečujejo ekonomski interesi.

Severno korejski voditelj Kim Džong Un z jedrskimi raketami ne premore racionalnosti, ki po Markeševem mnenju v Evropi še prednjači: »Evropa še premore racionalen diskurz; tudi v mednarodnih gabaritih je treba svet vrniti k racionalnosti«.

Prav racionalnega diskurza pa primanjkuje ameriškemu voditelju, za katerega Delova komentatorja ugotavljata, da ni dorasel svoji funkciji. Njegovi odzivi so bili neuravnovešeni: naprej je odgovornost naprtil vsem, nato je govoril o nesprejemljivosti rasizma, tretji dan pa se je zopet korigiral. »Neobičajno je to, da je bilo sporočilo naše rojakinje in prve dame Melanie Trump bolj jasno, kot so protislovna sporočila njenega moža,« ugotavlja Markeš.

»S tem je Donald Trump družbeno govorico postavil na nivo, za katerega se je zdelo, da je presežen,« dodaja Markeš, ki ugotavlja, da se politika danes noče več gibati v nezanimivi sivi coni, kjer se dogajajo racionalne stvari, ampak je vse postalo resničnosti šov.

Z mislijo na to sta se komentatorja lotila tudi jesenskih predsedniških volitev, za katere si želita, da se bodo razvijale v bolj resno smer, da ne bodo vztrajale le v klovnovskih razsežnostih.

***

Uporabnike prosimo, da nam svoje mnenje pošljejo na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Komentarje bomo objavili po lastni presoji.

Alija Žerdina in Janeza Markeša lahko poslušate tudi v podcastu. Njune pogovore objavljamo v iTunesih: bodisi jih prenesite v aplikacijo na svojem mobilnem telefonu bodisi jih spremljajte na tej povezavi.