Pazite se samozvanih mojstrov z lepljivimi prsti

Na območju Nove Gorice trije primeri goljufij starejših ljudi.
Fotografija:  Vsiljivci vam lahko hitro kaj izmaknejo. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
 Vsiljivci vam lahko hitro kaj izmaknejo. FOTO: Dejan Javornik

Kar nekaj tisoč evrov sta v ponedeljek dva samozvana domača mojstra starejši osebi v okolici Ajdovščine zaračunala za eno uro dela na strehi, ki sploh ni bilo potrebno in ju zanj nihče ni prosil ali jima to delo naročil. Dopoldne sta se z manjšim tovornjakom pripeljala na dvorišče. Starejšo osebo jima je uspelo prepričati, da je treba popraviti streho na objektu, češ da pušča. Oseba ju je po pregovarjanju spustila v hišo in nato na streho, kjer naj bi streho prebarvala s posebnim premazom oziroma lepilom. Po približno eni uri sta se vrnila s strehe in oškodovanki to nepotrebno delo zaračunala v višini več tisoč evrov. Visoko zaračunano storitev je kasneje oškodovanka poravnala oziroma jima z gotovino plačala v Ajdovščini. Policisti so o primeru obvestili tudi tožilstvo in preiskovalnega sodnika, saj gre za visok znesek goljufije. 
 

Ponujal je popravilo strehe


Nekaj podobnega se je na območju Policijske uprave Nova Gorica v teh dneh zgodilo še dvakrat: na območju naselja Miren je sumljiv neznanec starejši osebi prav tako ponujal popravilo strehe in bi od nje skoraj že dobil nekaj sto evrov predplačila, če mu tega ne bi preprečili sorodniki oškodovane osebe. Policija neznanca še ni izsledila. Že v soboto pa sta dva neznana moška prišla v eno od naselij v Goriških brdih in starejši osebi dejala, da v njeni stanovanjski hiši pušča voda in da bosta domnevne težave z vodo odpravila. Eden od njiju je vstopil v kopalnico in drug prostor, kjer je napeljana voda, drugi moški pa je v tem času starejšega oškodovanca zamotil s pogovorom. Kasneje so ugotovili, da je prvi moški v eni od omar našel in ukradel gotovino.

Vsiljivci vam lahko hitro kaj izmaknejo, zato previdno! FOTO: Marko Feist/Delo
Vsiljivci vam lahko hitro kaj izmaknejo, zato previdno! FOTO: Marko Feist/Delo

 

Bodite previdni in ne zaupajte vsiljivcem


Policisti PU Nova Gorica pozivajo vse občane, ki bi lahko policistom dali kakršnekoli koristne informacije v zvezi z zgoraj navedenimi primeri, da pokličejo najbližjo policijsko postajo oziroma na znano telefonsko številko 113 ali anonimni telefon policije 080 1200. Obenem ljudi pozivajo k bolj samozaščitnemu ravnanju, saj so posebno starejši še vedno preveč zaupljivi in neprevidni do neznancev, ki nenapovedano prihajajo na njihove domove in ponujajo različne storitve, v resnici pa jih hočejo zamotiti in jim ukrasti denar ali kaj vrednega. Oškodovanci šele naknadno opazijo, da so jih okradli, in policijo obvestijo takrat, ko je že zelo težko izslediti storilce, opozarjajo na policiji.

 »Pri tem velja poudariti, da neznancev oziroma nepovabljenih oseb ne spuščate v stanovanja, če so vsiljivi, če se počutite ogroženi itd. Neznane osebe je treba v teh primerih imeti vedno pod nadzorom, saj nepridipravi pogosto izkoristijo trenutno odsotnost in nepazljivost občanov (ko za krajši čas odidejo v druge prostore po denarnice, kozarec vode …) in izvršijo tatvino vrednejših predmetov (gotovina, zlatnina ...). Če postanete žrtev kaznivega dejanja, lahko policistom pomagate izslediti storilca tudi tako, da si poskušate zapomniti čim več podatkov o njem: osebni opis storilca, smer bega, prevozno sredstvo, s katerim se je odpeljal, registrska številka.«

Preberite še: