Preskakovanje čakalnih vrst: kot protiusluga tudi denar, piščanci, jajca ...

Robertu Sušanju ni uspelo izpodbiti izredne odpovedi, tožilstvo z obtožbo nad Uroša Smiljića.
Fotografija: Poleti s policijskim helikopterjem maja, junija in septembra 2016 naj bi bili protiusluga za operativni poseg mimo čakalne vrste. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Poleti s policijskim helikopterjem maja, junija in septembra 2016 naj bi bili protiusluga za operativni poseg mimo čakalne vrste. FOTO: Oste Bakal

Ljubljana – Nekdanji direktor uprave za policijske specialnosti Robert Sušanj je na ljubljanskem delovnem sodišču izpodbijal zakonitost izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi in zahteval vrnitev na delovno mesto in povrnitev plač. Brez službe je ostal po izbruhu afere o preskakovanju čakalnih vrst v ljubljanskem kliničnem centru, a je sodišče njegov tožbeni zahtevek v celoti zavrnilo.

Kriminalisti so oktobra 2016 v povezavi s preskakovanjem čakalnih vrst v zdravstvu oziroma zaradi sumov korupcijskih kaznivih dejanj pridržali Uroša Smiljića. V telefonske prisluhe, ki jih je policija izvajala po odredbi sodišča v okviru prikritih preiskovalnih ukrepov, naj bi se ujela Sušanj in vodja pilotov letalske enote policije Damjan Bregar. Sporni so bili brezplačni panoramski poleti s policijskim helikopterjem in premestitev policistke, oboje menda v zameno za prednostno zdravstveno obravnavo njunih bližnjih.
 

Suspenz, nato odpoved


Sušanju so najprej izrekli suspenz oziroma sklep o prepovedi opravljanja dela, nato pa so mu 10. novembra 2016 pokazali vrata. »To je bil padec iz stotega nadstropja na beton,« je pred sodiščem opisal občutke ob odpovedi. Poklicali so ga k namestnici generalnega direktorja policije in mu povedali, da so med prisluškovanjem naleteli tudi nanj, ko je dajal obljube, ki jih ne bi bil smel. Glavni očitki so bili zapisani v izredni odpovedi: da je v zameno za preskok čakalne vrste za operacijo bolne žene obljubil, da bo uredil premestitev neke policistke in da bo za zdravnika, ki je operiral ženo, uredil šolo varne vožnje, poleg tega ni ukrepal, ko je izvedel za Smiljićev polet s policijskim helikopterjem.

Sušanj je na sodišču večkrat poudaril, da se s Smiljićem, ki naj bi mu uredil preskok vrste za ženino operacijo, o tem ni dogovarjal: »Nisem ga prosil, naj nam omogoči preskočiti vrsto, ampak da glede na njeno bolezen pride čim prej na operacijo.« A se je sodišče oprlo na telefonske prisluhe med Sušanjem in Smiljićem in pritrdilo državnemu odvetništvu, da je bila odpoved zakonita.

Z obljubo, da bo v zameno za preskok čakalne vrste za ženino operacijo pomagal pri premestitvi policistke in organiziral varno vožnjo za kirurga, je Sušanj po mnenju sodišča izpolnil vse znake kaznivega dejanja in že to je utemeljen in zadosten vzrok, da ni več zaposlen na policiji.



Tako Sušanj, ki je bil v policiji 32 let in je kot direktor vodil več kot štiristo zaposlenih, kot Bregar sta se kot (nekdanja) policista znašla tudi pod drobnogledom posebnega oddelka pri specializiranem tožilstvu, ki je pristojen za preiskovanje in pregon oseb z uradnimi pooblastili. S tožilstva so nam odgovorili, da »predkazenski postopek v navedeni zadevi še poteka«.


Obtožena tudi dva zdravnika


Po končani sodni preiskavi zoper Smiljića in soobdolžene je specializirano tožilstvo konec aprila vložilo obtožbo zoper deset fizičnih in dve pravni osebi zaradi nedovoljenega sprejemanja oziroma dajanja daril, pomoči pri tem in sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje. Obtožba še ni pravnomočna, saj lahko obdolženi zoper njo ugovarjajo. Poleg Smiljića sta se po naših neuradnih podatkih v njej znašla tudi zdravnika Rado Janša in Tomaž Malovrh, ki naj bi kot protiuslugo za preglede mimo čakalnega seznama, opravljene na Smiljićevo posredovanje, sprejela obljubo nagrade v obliki izdelave pohištva in gospodinjskih aparatov oziroma poleta s policijskim helikopterjem, prav tako nekateri pacienti in njihovi bližnji. Smiljić naj bi za posredovanje pri pregledih in operacijah sprejemal denar, celo 20.000 evrov, pohištvo ... Za eno od posredovanj je menda sprejel »neugotovljeno količino piščancev in piščančje drobovine« ter »neugotovljeno količino jajc in bioloških sveč«.

Eden od obdolženih je po naših podatkih direktor operative na Aerodromu Ljubljana Robert Gradišar. Ta naj bi v zameno za to, da mu je Janša po Smiljićevem posredovanju opravil zdravniške preglede mimo čakalnih vrst, za Smiljićeve znance uredil ogled operativnega dela zaposlenih na letališču.