Z lažnimi porokami zaslužil pravo bogastvo

Do zdaj jih je dvajset že priznalo krivdo, 17 obtoženih in organizator porok še čakajo na vrsto.
Fotografija: Za neveste so novačili socialno ogrožene ženske. FOTO: Wavebreakmedia Ltd/Getty Images/Wavebreak Media
Odpri galerijo
Za neveste so novačili socialno ogrožene ženske. FOTO: Wavebreakmedia Ltd/Getty Images/Wavebreak Media

Krško – Na tukajšnjem okrožnem sodišču potekajo predobravnavni naroki v kazenski zadevi zoper Hajradina Ličino zaradi prepovedanega prehajanja meje. Pomoči pri kaznivem dejanju bremenijo 37 obtožencev, ki so pri tem sodelovali.

Za suhoparnimi uvodnimi podatki se skrivajo pretresljive zgodbe ljudi, zlasti žensk z družbenega roba, ki so bile za štiri tisoč evrov pripravljene skleniti lažno zakonsko zvezo s tujci, predvsem državljani Črne gore, pa tudi Srbije ter Bosne in Hercegovine, in jim tako omogočiti vstop v Evropo. Zakonske zveze so bile sklenjene, možje so že zdavnaj odšli v osrčje Evrope in proti njim ne poteka postopek, same pa so ostale brez vsega, tudi brez obljubljenega denarja, saj jim je organizator Hajradin Ličina plačal le slabo polovico dogovorjene vsote. A še ta denar jim bo sodišče odvzelo, poleg tega bodo kaznovane, večinoma s pogojno zaporno in denarno kaznijo. Čaka jih tudi nekaj birokratskih težav, saj njihove navidezne zakonske zveze še niso razveljavljene. Poleg slamnatih nevest se je na sodišču znašlo še šest pomočnikov, ki so pomagali pri organizaciji porok.

Socialna stiska in mladostniška nepremišljenost

Ajdi je sodišče prisodilo pet mesecev zapora pogojno z enoletno preizkusno dobo in 300 evrov stranske denarne kazni, Katji mesec zapora več z enako preizkusno dobo in 400 evrov denarne kazni, odvzelo ji je tudi dva tisoč evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi, Živi so naložili osem mesecev zapora, a bo namesto tega opravljala delo v splošno korist, plačati mora še 400 evrov denarne kazni. Takšne so bile večinoma sodbe, ki jih je sodišče izreklo lažnim nevestam.

Na sodišču so obtoženke govorile o tem, da so bile v stiski, da so matere samohranilke, brez službe in dohodkov, da jih preživljajo starši. Spet druge so se izgovarjale na mladostniško nepremišljenost in poudarjale, da nikoli več ne bi storile česa takšnega. Ker je za to kaznivo dejanje zagrožena kazen najmanj leto zapora, je sodnica Cvetka Ogorevc Sotelšek posegla po omilitvenih določilih, da jim je lahko izrekla tako nizke kazni.

Slovenija je bila za tujce 
le vmesna postaja

Za vsemi slamnatimi porokami med Slovenkami in tujci je po prepričanju tožilstva stal 52-letni Hajradin Ličina iz Ljubljane. Ta je po očitkih iz obtožnice »od druge polovice leta 2013 do sredine leta 2015 s pomočjo 37 državljank in državljanov Republike Slovenije storil 31 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države in tako 31 tujcem omogočil in organiziral preselitev iz tujine v Slovenijo«.

Za neveste je torej novačil socialno ogrožene ženske, tujcem je priskrbel dovoljenja za začasno prebivanje, nato pa na upravnih enotah v Velenju, Logatcu, Laškem, Brežicah, Radovljici, Metliki, Cerknici, Škofji Loki, Hrastniku in Mozirju organiziral lažne poroke. Po opravljenih porokah so tujci po navodilih organizatorja na ljubljanski upravni enoti pridobili dovoljenje, da lahko kot družinski člani slovenskega državljana ali zaradi združitve družine bivajo v Sloveniji. Vendar je bila Slovenija zanje le vmesna postaja na poti v Evropo.

Obtoženi Ličina, ki je bil maja pred tremi leti, ko so ga prijeli, nekaj časa pridržan, kasneje pa zaradi poskusa vplivanja na priče ponovno aretiran, je za posamezno sklenitev zakonske zveze in pridobitev dovoljenj tujcu zaračunal 9000 evrov. Obljube, da bo slamnatim nevestam od tega izročil štiri tisočake, ni držal. Po izračunih tožilstva naj bi v slabih dveh letih zaslužil več kot 270.000 evrov.

Preiskavo kaznivih dejanj – gre za novo pojavno obliko kaznivega dejanja, povezanega z ilegalnimi migracijami, za katero je zagrožena kazen osem let zapora – so začeli brežiški policisti, nadaljevali pa kriminalisti v sodelovanju z njimi. Pri preiskovanju so uporabili tudi prikrite preiskovalne ukrepe.