Bombaš bo kljub razveljavitvi obsodilne sodbe ostal v priporu

Matevž Zajc je obtožen poskusa uboja nekdanje tožilke in povzročitve splošne nevarnosti.

Objavljeno
11. maj 2016 18.47
Ljubljana, 26.6.2015, sojenje Matevzu Zajcu, ker naj bi vrgel bombo pred hiso Jozice Bolte Brus. Foto: Marko Feist
Iva Ropac
Iva Ropac
Ljubljana – Okrožno sodišče, ki je Matevža Zajca junija lani obsodilo na deset let zapora, ker je odvrgel bombo na dvorišče stanovanjske hiše nekdanje tožilke Jožice Boljte Brus, bo moralo v spremenjeni sestavi sodnega senata znova pretresti vse dokaze, ki se nanašajo na očitke poskusa uboja tožilke in povzročitve splošne nevarnosti.

Vojaška ročna bomba M52, ki je na dvorišču stanovanjske hiše upokojene vodje nekdanje skupine državnih tožilcev za posebne zadeve Jožice Boljte Brus odjeknila 15. septembra 2014, je poleg tožilkine hiše in tam parkiranega vozila poškodovala še pročelje sosednje hiše, a razen gmotne škode hujših posledic ni bilo. Petčlanski senat okrožnega sodišča je Zajcu za poskus uboja prisodil sedem let, za povzročitev splošne nevarnosti tri leta, za hrambo prepovedanih bomb pa pol leta zapora ter mu nato izrekel enotno zaporno kazen v trajanju desetih let in treh mesecev, v ponovljenem sojenju pa bo o očitkih odločal nov senat okrožnega sodišča. Višje sodišče je namreč ugodilo pritožbi obrambe in sodbo v delu, ki se nanaša na poskus uboja in povzročitev splošne nevarnosti, razveljavilo, potrdilo je le manjši del sodbe, to je kazen pol leta zapora zaradi nelegalnega posedovanja bombe, zoper katero se odvetnik Luka Zajc iz odvetniške družbe Čeferin in partnerji, ki je prevzel zastopanje Zajca v pritožbenem postopku, ni niti pritožil.

Višji sodniki so se tako strinjali z obrambo, da dokazi ne potrjujejo sklepa okrožnega sodišča, da je Zajc, ko je odvrgel bombo na dvorišče, imel namen ubiti Boljte Brusovo oziroma da je poleg poskusa uboja povzročil splošno nevarnost za njene družinske člane in sosede ter nevarnost za premoženje velike vrednosti. Izvedeni dokazi namreč ne potrjujejo, »da bi obtoženec dobil takšno naročilo v zaporu, kot to sklepa sodišče prve stopnje,« menijo višji sodniki.

Včeraj smo že poročali o razveljavitvi sodbe, danes pa je znanih nekaj več podrobnosti iz sodbe višjega sodišča. Tako je jasno, da bo moral nov sodni senat v ponovljenem sojenju poleg že izvedenih dokazov s pomočjo izvedenca za preiskavo eksplozij in eksplozivnih sredstev in naprav ugotoviti, kakšni sta prebojna moč bombe in njena rušilna moč ter ali bi delci bombe lahko prebili vhodna vrata vetrolova in pri tem ohranili takšno moč, da bi ubili tožilko, ki je takrat v vetrolovu sedela in kadila. Ugotoviti bodo morali tudi, ali bi zaradi rušilne moči lahko bila ogrožena življenja tožilkinih družinskih članov in sosedov ter ali bi lahko eksplozija bombe na bližnjih objektih povzročila tolikšno nevarnost, da bi bilo ogroženo premoženje nad 50 tisoč evrov, kar je zakonski znak očitanega kaznivega dejanja.

Obtoženi trdi, da je hotel tožilko le prestrašiti

Razen Boljte Brusove so se vsi člani njene družine v času eksplozije namreč zadrževali v zgornjem nadstropju, ki ne gleda na dvorišče, prav tako sosedje, zato je po mnenju višjega sodišča dvomljiva ocena okrožnega sodišča, da bi lahko kdo od njih vsak trenutek stopil iz hiše.

Okrožni sodniki bodo morali najti tudi odgovore na vprašanja, ali je Zajc, ko je odvrgel bombo, dejansko vedel, da je tožilka v vetrolovu, in če jo je videl stopiti skozi vhodna vrata, zakaj ni takrat odvrgel bombe, če jo je že imel namen ubiti. Obtoženi namreč priznava, da je vrgel bombo, vendar trdi, da je hotel Boljte Brusovo samo prestrašiti, ne pa ubiti, in da je vse to storil le zato, ker mu je naročnik, »neki Mile z bolšjaka«, obljubil službo.

Višji sodniki so ugotovili še bistveno kršitev določb kazenskega postopka, ker obdolženemu ni bilo omogočeno, da bi bil ves čas navzoč pri ogledu in delni rekonstrukciji na prizorišču dogodka. Obtoženi naj bi smel biti le na zunanji strani ograje, kajti Boljte Brusova je menda odločno nasprotovala, da med ogledom stopi na njeno dvorišče.

Kdaj se bo začelo ponovno sojenje, ni znano, saj datum ponovnega sojenja, kot so nam povedali na okrožnem sodišču, še ni določen. Okrožno sodišče je v sredo odločalo tudi o podaljšanju pripora, toda ker sklep še ni vročen strankam, nam odločitve niso mogli zaupati. Je pa sklepati, da bo Zajc v priporu, v katerem je sicer že od septembra 2014, počakal na razpis ponovnega sojenja. Že višje sodišče mu je namreč po pritožbeni seji pred dvema mesecema, na kateri je razveljavilo obsodilno sodbo, pripor podaljšalo glede na težo dejanja.