Časarja prijeli v Dominikanski republiki

Nekdanjega predsednika uprave Luke Koper Roberta Časarja so prijeli v Dominikanski republiki.

Objavljeno
02. marec 2015 11.45
Boris Šuligoj, Mi. K., kronika
Boris Šuligoj, Mi. K., kronika

Ljubljana − Slovenska policija je v sodelovanju z varnostnimi organi Dominikanske republike in tamkajšnjim nacionalnim birojem Interpola uspešno zaključila iskanje pobeglega Roberta Časarja, za katerega je koprsko okrožno sodišče izdalo mednarodno tiralico in evropski nalog za prijetje in predajo.

»Robert Časar je bil 26. febuarja prijet v Santo Domingu in je trenutno v priporu v Parizu (Francija) z namenom predaje Sloveniji,« so sporočili iz koprske policijske uprave. Postopek izročitve po njihovih navedbah poteka in ga ureja ministrstvo za pravosodje.

Robert Časar je v Dominikansko republiko prišel konec leta 2013, kjer je bil prijavljen kot tujec z začasnim bivališčem. Dominikanska republika ga je v četrtek izgnala iz države, francoske oblasti pa so ga v nedeljo pridržale ob prihodu v državo, so danes pojasnili vodilni v slovenski policiji.

Kot je dejal direktor uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Branko Japelj, so policisti na podlagi zbranih obvestil, ki so jih pridobili od tujih varnostnih organov, že 7. aprila lani poslali nacionalnemu uradu Interpol Santo Domingo prvo zaprosilo za preveritev, ali se Časar nahaja v Dominikanski republiki.

Slovenski policisti so v Santo Domingo poslali še več zaprosil, vendar niso dobili odgovorov, zato so za pomoč zaprosili generalni sekretariat Interpola v Lyonu, ki jim je nudil operativno in logistično pomoč pri iskanju Časarja.

Na podlagi sodelovanja z lyonskim uradom so konec lanskega leta od Interpola Santo Domingo prejeli obvestilo, da uspešno rešujejo primer. V začetku februarja pa so slovensko policijo obvestili, da beležijo vstop iskanega v njihovo državo že konec leta 2013 ter da ga vodijo kot tujca z začasnim bivališčem v njihovi državi, je izpostavil Japelj.

Interpol Santo Domingo je nato slovensko policijo obvestil, da nameravajo Časarja izgnati iz njihove države, kar so dejansko tudi storili v četrtek. Časarja so izgnali v Francijo, zato so slovenski policisti francoske oblasti zaprosili za prijetje in predajo. Francoski varnostni organi so v nedeljo po vstopu na njihovo ozemlje Časarja tudi pridržali, ta pa sedaj v Parizu čaka na predajo slovenskim pravosodnim organom. Predaja naj bi, kot je ocenil Japelj, trajala med 10 do 20 dni, po prihodu v Slovenijo pa bo predan tukajšnjim pravosodnim organom.

Časarjev odvetnik bo varovanca vprašal, zakaj je sploh pobegnil

»Vse, kar vem o Časarju, je to, kar mi poveste novinarji. Nihče me uradno o njegovem prijetju in postopkih izročanja še ni obvestil in tudi on ni poskušal navezati stikov z mano. Sicer pa mu v tem postopku v tej fazi nimam kaj in ne morem pomagati. Postopek izročanja obsojenca med državami poteka po zelo dodelanem mednarodnem pravnem postopku. Seveda imam tudi jaz za Časarja nekaj vprašanj, ki bi mu jih postavil, če bi se srečala,« nam je kmalu po tem, ko se je razširila vest, da so Roberta Časarja prijeli in že začeli postopek izročanja slovenski policiji, povedal njegov odvetnik Daniel Planinšec, ki ima Časarjevo pooblastilo za zastopanje v vseh kazenskih in odškodninskih postopkih pred sodiščem.

In kaj bi Planinšec najprej vprašal Časarja? »Zanimalo bi me, zakaj je sploh pobegnil. In če je že pobegnil, zakaj v takšno državo, iz katere izročajo pobegle obsojence.« Na naše vprašanje, ali je Robert Časar kdaj v zadnjem letu, odkar ga ni bilo v Sloveniji, poskušal vzpostaviti stik z njim, je ogorčeno odgovoril, da niti približno: »Ne zdi se mi prav, da je pobegnil, in če bi kontaktiral z menoj, bi to pomenilo, da bi sodeloval pri kaznivem dejanju. Tega pa si noben odvetnik ne more privoščiti.«

Kljub temu pa kot odvetnik ohranja poslovni odnos do svojega varovanca: »Klienti se obnašajo, kot se, različno. Neumno se mi zdi, da je sploh šel, toda imel sem pooblastila za njegovo zastopanje v vseh sodnih zadevah. Zato sem tudi v predpisanem roku (v treh mesecih) od pravnomočnosti sodbe (odvetniki so sodbo prejeli 11. decembra 2013) vložil na vrhovno sodišče zahtevo za varstvo zakonitosti zaradi zemljišč na Orleški gmajni,« je povedal Planinšec in še enkrat dejal, da se mu ni sanjalo, kam je pobegnil njegov varovanec.

Čiščenje oblačil na račun Luke

Roberta Časarja čaka še kar nekaj sodnih obravnav. Poleg zadeve Orleška gmajna, zaradi katere je obsojen na pet let in devet mesecev zaporne kazni, ga čakajo še vsaj štiri kazenske zadeve: vstop v slovaško podjetje TTI, za katero je Luka Koper plačala 25 milijonov evrov, pri čemer je po ugotovitvah izredne revizije nastalo za več kot 19 milijonov evrov škode, predrag nakup kmetijskih zemljišč v Prekmurju, kjer je Časarjeva uprava načrtovala logistični center, sporno sklepanje posla z Grafistom za parkirišča in zloraba položaja, saj je osebne in družinske obleke nosil v čistilni servis na stroške Luke Koper.

V peti kazenski zadevi (vstop in dokapitalizacija romunske logistične družbe Arad) je bil Robert Časar (tudi uprava podjetja) pravnomočno oproščen.

Poleg kazenskih pa proti Časarju potekajo še štiri odškodninske tožbe, ki jih je vložila Luke Koper: primer TTI, Adriasole, odkup Lune (na prvi stopnji) in primer Grafist na višjem sodišču

Generalna policijska uprava je decembra lani ponudila nagrado tistim, ki ji bodo z informacijami pomagali izslediti obsojenca Roberta Časarja. Časar se 14. marca lani ni zglasil na prestajanje petih let in devetih mesecev zaporne kazni in je nekaj mesecev prej izginil v neznano. Poleti je za njim odšla tudi žena z dvema otrokoma.

Koprsko okrožno sodišče je 20. marca lani izdalo odredbo za razpis tiralice, sklep o odreditvi pripora in evropski nalog za prijetje in predajo.