Čehovin od Janše ne bo dobil odškodnine

Očitki o udbovcu: Sodišče zavrnilo tožbo Jerka Čehovina, ki je od Janeza Janše poleg odškodnine terjal tudi preklic izjav.

Objavljeno
05. september 2017 14.55
LJUBLJANA 09.01. 2013 svet stranke Pozitivna Slovenija. Jerko CCehovin. Foto: ALESS CCERNIVEC/Delo
I. R.
I. R.
Ljubljana − Jerku Čehovinu, nekdanjemu poslancu Pozitivne Slovenije, ni uspelo s civilno tožbo od predsednika SDS Janza Janše iztožiti odškodnine in preklica izjave o njegovem domnevnem sodelovanju z Udbo. Ljubljansko okrajno sodišče je njegovo tožbo zavrnilo v celoti in mu naložilo plačilo stroškov sodnega postopka Janši v višini 1228 evrov.

Čehovin je tožbo vložil zaradi Janševih besed na seji državnega zbora 28. avgusta 2014, da je bil Čehovin »v bivšem režimu po podatkih arhiva ne samo sodelavec, ampak uslužbenec Udbe, pripadnik organizacije, ki je bila po sodbi vrhovnega sodišča zločinska«. Terjal je objavo preklica, objavo sodbe v Delu in plačilo 9500 evrov odškodnine, o vložitvi tožbe pa je medije obvestil na posebej sklicani tiskovni konferenci.

Čehovin namreč trdi, da nikoli ni bil ne sodelavec ne uslužbenec Udbe ter da že od 2014. poudarja, da to izhaja tudi iz dopisa Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sove), ki je potrdila, da v svojem dokumentarnem gradivu nima podatkov o tem, da bi bil v preteklosti pripadnik Službe državne varnosti (SDV) ali da bi bil z njo drugače povezan. Tudi iz potrdila Arhiva RS izhaja, da v uradno prevzetih različicah Centralne aktivne evidence (CAE) ni zaslediti podatka, ki bi pričal o tem, da je Udba v zvezi s Čehovinom odprla ali vodila kakršenkoli dosje.

Janša je po drugi strani med postopkom zatrjeval, da je podatek o Čehovinovem sodelovanju z Udbo našel v evidenci udba.net, z omembo arhiva pa da je mislil na arhiv ustanovitelja spletne strani Dušana S. Lajovica, ki je 2003. objavil podatke centralne abecedne evidence republiškega sekretariata za notranje zadeve Socialistične republike Slovenije, pod katerega je sodila tudi SDV, naslednica Udbe. Janša je še pojasnil, da mu je Lajovic arhiv pokazal 2006. in da se sklada s tem, kar je objavljeno na spletu. Priznal je, da vsi, ki so se znašli na seznamu, niso bili sodelavci Udbe, a da je bila ob Čehovinovem imenu šifra 55.000, kar je oznaka za »opuščenega uslužbenca Udbe«. To po njegovih besedah pomeni, da je to oseba, ki je aktivno in zavestno sodelovala z Udbo, in ni mogel biti nekdo, ki je bil le vir.

Čehovinov odvetnik Andrej Rauter je za STA pojasnil, da Janša sodnice Daše Sikošek ni prepričal, da je Čehovin član Udbe, jo je pa prepričal, da je deloval v dobri veri, ko je navajal podatke udba.net. Odvetnik je nad tako odločitvijo presenečen, predvsem glede na odločitev ljubljanskega višjega sodišča v postopku, ko je Janšo zaradi očitkov o povezavi z Udbo tožil Franci Perčič. Višje sodišče je namreč v tistem primeru ocenilo, da sklicevanje na dobro vero v povezavi z evidenco udba.net ni možno. Zato je Rauter, ki je izrazil nezadovoljstvo tudi nad tem, da je sodišče potrebovalo skoraj pet mesecev, da je spisalo sodbo, napovedal pritožbo na višje sodišče, poroča STA.