Dekletom grozili, če stranke niso bile zadovoljne

Bili so na socialni podpori in služili z nelegalnimi posli.

Objavljeno
10. oktober 2017 15.57
Simona Fajfar
Simona Fajfar
Ljubljana Laura Teuta Kovče na včerajšnjem predobravnavnem naroku ni priznala, da je skupaj s partnerjem Alešem Pevcem vodila hudodelsko združbo osmih ljudi, ki se je ukvarjala s prostitucijo, nekateri pa so se ukvarjali tudi s preprodajo mamil. Še dva soobtožena včeraj krivde nista priznala.

Na kazenskem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča je bil včeraj predobravnalni narok za tri člane združbe, ki jo je policija preiskovala več mesecev. Ugotovili so, da je zdaj 38-letna Laura Teuta Kovče vodila skupino osmih ljudi, ki je v nekdanjih republikah Jugoslavije novačila dekleta, potem pa so jih imeli na območju Ljubljane v najetih stanovanjih, kjer so se ukvarjale z najstarejšo obrtjo na svetu.

V kriminalni družbi so bili poleg nje in Aleša Pevca še Danijela Kovačić, Tadej Hiraldo Štibernik, Mile Perić, Željko Kovačević, Boštjan Bajc in Danijel Ljuboja. Njihove vloge so bile razdeljene, saj je Laura Tevta Kovče s pomočjo Danijele Kovačić novačila dekleta prek oglasov na različnih spletnih straneh v Srbiji in Bosni. V oglasih je iskala maserke, ki bi prejemale od 2000 do 3000 evrov plače. Toda ko so dekleta prišla v Slovenijo, so se morale v organizaciji Teuta Kovčetove in Pevca ukvarjati s prostitucijo. Stalno so jih nadzirali, silili v prostitucijo in jim odžirali velik del zaslužka, obenem pa so bile pod nenehnim psihičnim pritiskom in deležne groženj, če so stranke njihovo delo na spletu ocenile kot nezadovoljivo ali imele kakšne pripombe.

Tudi deset strank na dan

Med preiskavo so kriminalisti ugotovili, da sta imela Laura Teuta Kovče in Aleš Pevec najmanj od novembra 2014 do aretacije septembra 2016 devet najetih stanovanj na različnih lokacijah v Ljubljani, v katerih je delalo najmanj 24 deklet. Strankam so morale nuditi spolne odnose, tudi desetim na dan, s tem, da so dekleta morala Lauri Teuta Kovče, občasno pa tudi Alešu Pevcu izročiti polovico zaslužka. Ker niso imele dovoljenja za delo in ne dovoljenja za bivanje, je bila njihova pravica do svobode gibanja zelo omejena in so se zadrževale v stanovanjih. Prav tako niso mogle izbirati, komu bodo nudile spolne usluge, kako, kdaj in koliko časa. Na voljo so morale biti tako rekoč ves dan, vse dni v tednu, zaradi česar so bila dekleta v izkoriščanem položaju.

Pri novačenju deklet iz tujine, organizaciji prostituiranja v delovnih stanovanjih in njihovem nadzoru sta občasno sodelovala tudi Tadej Hiraldo Štibernik in Danijela Kovačić. Prvi je skrbel predvsem za delovne telefone deklet, iskal primerna stanovanja in prevažal dekleta v delovno stanovanje ter na druge lokacije po Sloveniji. Danijela Kovačić, državljanka Srbije, pa je nadzirala nudenje spolnih storitev v stanovanjih in poročala Teuta Kovčetovi. Mile Perić, prav tako državljan Srbije, pa je bil vpleten v novačenje deklet in organiziranje njihove poti v Slovenijo.

Po ocenah tožilstva sta Laura Teuta Kovče in njen partner Aleš Pevec s trgovino z ljudmi v sedmih mesecih zaslužila najmanj 57.000 evrov protipravne premoženjske koristi, drugi člani kriminalne združbe pa sorazmerno nižje zneske.

Heroin, kokain in tablete

Laura Teuta Kovče, Aleš Pevec, Mile Perić, Željko Kovačević, Danijel Ljuboja in Boštjan Bajc so obtoženi tudi, da so se ukvarjali s prepovedanimi drogami. Tudi ta posel sta vodila Teuta Kovčetova in Pevec, združba pa je kupovala, hranila in prodajala heroin, kokain in prepovedane tablete. Imeli so mrežo odjemalcev, ki so kupovali na drobno, pa tudi take, ki so kupili po pol kilograma heroina. Že med preiskavo so kriminalisti kupcem zasegli okoli 700 gramov heroina, poleg tega pa je bilo še nekaj manjših zasegov.

Glavna obtoženca sta s preprodajo mamil v petih mesecih zaslužila približno 55.000 evrov, 31-letni Kovačević okoli 30.000, medtem ko je 41-letni Bajc večino zaslužka menda porabil za nakup mamil za lastno uporabo. Med hišnimi preiskavami so zasegli skupno 1345 gramov heroina, 20.000 evrov gotovine, mobilne telefone in računalnike pa tudi vozilo chrysler C300, v katerem so odkrili prirejen prostor za transport droge.

Po aretacijah septembra lani so vsi obtoženi v priporu, s tem da je Tadej Hiraldo Štibernik krivdo priznal in bo prestal leto in pol zaporne kazni, določili pa so mu tudi denarno kazen. Prvi trije, ki so včeraj stopili pred sodnico Barbaro Črešnar Debeljak – poleg Laure Teuta Kovče še Aleš Pevec in Željko Kovačević – pa krivde ne priznajo, tako da se bo v kratkem začelo sojenje.