Denar vzel, a vztraja, da ga ni zahteval

Vladimir Vodušek v zagovoru kazenski postopek pripisal svoji naivnosti.

Objavljeno
08. september 2017 20.00
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Slovenj Gradec – Novinar in podjetnik Vladimir Vodušek, ki ga obtožnica bremeni izsiljevanja, je včeraj v več kot tri ure trajajočem čustvenem zagovoru zatrdil, da očitanega kaznivega dejanja ni storil, senat pa pozval, naj mu sodi po pravici.

»Kriv sem naivnosti, če je to kaznivo dejanje,« je na sodišču izjavil Vladimir Vodušek, ki je prepričan, da se je ujel v past. Nastavila sta mu jo menda nekdanji direktor Uniorja Gorazd Korošec in Vinko Stiplovšek iz Uniorjevega hčerinskega podjetja Rhydcon v sodelovanju z odvetniško pisarno Gregorovič & Pungartnik v spregi s policijo in tožilstvom. »Da, imam slabo vest in počutim se krivega pred slovensko javnostjo, a samo zato, ker sem nasedel besedam pokvarjenih menedžerjev in sem javnost prikrajšal za objavo zgodbe o tem, kako so oškodovali državno premoženje,« se je branil obtoženi.

Žal mu je, da so to vzeli kot izsiljevanje

Vladimir Vodušek je spomladi leta 2012, ko mu je v uredništvo Info TV novinarski vir Stanislav Gaberc prinesel domnevno obremenilne dokumente za Unior in Rhydcon, poklical prvega moža Rydcona Vinka Stiplovška, da bi preveril, za kakšne dokumente gre. Stiplovšek mu je na srečanju z njim zagotovil, da niso obremenilni ne za njegovo podjetje ne za matično družbo. »Kako bi potem lahko jaz z njimi izsiljeval kogar koli?« se je v zagovoru vprašal Vodušek. Spomnil je, da je po tem sestanku vso dokumentacijo vrnil novinarskemu viru. »Če bi jih želel izsiljevati, bi papirje obdržal in z njimi razpolagal vse do podpisa oglaševalske pogodbe, ki so mi jo sami ponudili. Več kot dva meseca so se z mano o oglaševalski pogodbi fiktivno pogovarjali. Kako naj bi jaz vedel, da je tako? Z njimi sem se pogovarjal na način, kot se poslovni partner pogovarja s poslovnim partnerjem,« se je branil obtoženi.

Vodušek trdi, da v tej zgodbi nikoli ni nikomur rekel, da mora oglaševati na Info TV, sicer bo sporne dokumente objavil v javnosti. »Dokaza za to nimate,« je izjavil pred senatom in dodal, da mu je žal, če so vpleteni imeli občutek, da jih izsiljuje. »Jaz nisem kriv, da so se tako počutili. Zakaj pa niso takoj šli na policijo? Zakaj so dva meseca z mano in mojimi upniki usklajevali pogodbe? Pretentali so me. Z mano so se igrali kot mačka z mišjo,« je trdil obtoženi in se posul s pepelom: »Če sem kriv, naj mi sodišče izreče najstrožjo kazen. Do konca življenja sem pripravljen sedeti v zaporu.«

Tajni delavec Rudi

Obtoženi je prepričan, da je policija v njegovem primeru večkrat presegla pooblastila, tudi na srečanju s tajnim delavcem policije z imenom Rudi, v čigar nastavljeno past je poleti 2012 padel na parkirišču na Trojanah. »Besede mi je polagal v usta. Temu se reče policijska provokacija, ki je strogo prepovedana. Res je, da sem vzel od njega vzel denar, nisem pa ga zahteval. Sam mi ga je ponujal. Če bi bil priseben, bi vedel, da so mi nastavili past.«

Sojenje se bo nadaljevalo v začetku oktobra, ko bo obtoženi nadaljeval zagovor.