Dobila bo verižico umorjene sestre Lidije Škratek

Predsednik sodnega senata sodnik Zoran Lenovšek opravičilo Romea Bajdeta vzel za iskreno.

Objavljeno
13. januar 2017 21.14
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje – Romeo Bajde je Lidiji Škratek življenje vzel pred dobrim letom. Staršem se je že opravičil, na včerajšnji obravnavi na celjskem okrožnem sodišču se je opravičil še Lidijini sestri. Prvič po božiču leta 2015 sta se srečala v sodni dvorani in obema so tekle solze.

Sestra umorjene Lidije Janja Škratek je skoraj ves čas pričanja tiho hlipala. Povedala je, da je Bajde njeno sestro ves čas preverjal, hotel je vse vedeti; kje je, s kom se druži. Kot je že na eni prejšnjih obravnav dejal Bajde, se mu zdi povsem normalno, da je Lidijo v enem samem mesecu klical kar 400-krat. Priča je še dodala, da ni pomagalo, da je spreminjala gesla za vse, kar je uporabljala. Romeo je vedno našel pot, da jo je lahko preverjal. Kljub temu z njim sama osebno ni imela težav: »Vsi smo ga imeli radi in smo ga sprejeli medse. Tega sploh nismo pričakovali.«

Dan pred tragično nočjo so imeli skupno božično kosilo pri starših v Pamečah. Najprej je tja prišla Lidija, Romeo se je z otrokoma odpeljal naprej. Partner priče je medtem šel Lidiji kupit novo SIM-kartico za telefon, se je spomnila: »Stara kartica je imela same rise, čip je bil čisto uničen. To naj bi ji naredil Romeo, vsaj tako je rekla.« Ko je pozneje na kosilo prišel še Romeo z otrokoma, se je obnašal povsem normalno. »Ne vem, ali sta se takrat skregala. Nisem se vpletala, ker ima vsak par težave,« je dejala.

In očitno ji prav veliko Lidija ni povedala. Tako ni vedela, da sta že bila na sodišču, da sta se odločila, da se bosta razšla, tudi ni vedela, da sta imela dogovorjen sestanek na centru za socialno delo. »Mogoče me ni hotela obremenjevati, ker sem bila noseča. Najbolj žalostno je to, da zdaj vsi govorijo, kakšna da je bila, pa sploh ne vedo, kako ji je bilo hudo, ko je bil Romeo v zaporu. Rekla je, da bo zaradi otrok potrpela. Pa je bilo res težko. Potrpela je tudi, ko je Romeo na spletu objavil njene gole fotografije. Vsi so jih videli. Sestra mi je sicer omenila, da verjetno ne bo ostala z Romeom. Bi mi pa povedala, če bi imela partnerja,« je dejala priča. Aleš M. je sicer na eni prejšnjih obravnav povedal, da je imel razmerje z Lidijo, vendar sta bila pred tragedijo le še prijatelja.

»To ni dopustno«

Lidijin oče Ivan je prav tako dejal, da je bil Romeo precej ljubosumen. »Na božični dan mi je povedala, da ji Romeo nagaja, da ji je uničil SIM-kartico, da ji je odpeljal otroke. Rekla je, da ne bo zdržala zraven njega. Začela je jokati, da bo šla. Nisem je nič spraševal. Rekel sem ji le, naj se pogovorita, saj imata otroke. Sem ji pa tudi ponudil, da če ne bo šlo drugače, lahko pride živet domov,« je povedal oče, ki se je spomnil tudi, da mu je Lidija že pred božičem povedala, da ima prijatelja.

Škratek je dejal, da Bajdetu ni zaupal zaradi težav, ki mu jih je nakopal pri prodaji vozila. Tudi on ni vedel, da sta se Lidija in Romeo, ki ga je Škratek vztrajno imenoval gospod Bajde, dogovorila, da se bosta razšla. »Pokopal sem svojo hčer. To ni dopustno,« je zaključil Škratek.

Iščejo neznano žensko

Predsednik senata sodnik Zoran Lenovšek je po precej pretresljivem trenutku, ko se je Bajde opravičil Lidijini sestri, Bajdeta vprašal: »Videl sem, da ste se iskreno opravičili. Tu imamo Lidijino verižico s srčastim obeskom. Se strinjate, da se to izroči njeni sestri?« Bajde se je strinjal in poudaril, da se je Lidijinim staršem že opravičil.

Prihodnji teden bodo zaslišali izvedenca psihiatrične in psihološke stroke, Petra Preglja in Bojana Zalarja. Svoje izvedensko mnenje mora dopolniti še Peter Kadiš, ki bo po novem upošteval celotno Bajdetovo zdravstveno dokumentacijo glede njegove poškodbe roke. Do naslednjega tedna pa bodo poskušali poiskati tudi žensko z očali, s katero se je usodnega večera po enajsti zvečer, ko je na odru Rdeče dvorane igral ansambel Big Foot Mama, fotografirala Lidija. Do zdaj še niso našli nikogar, ki bi žensko poznal, je pa očitno ena zadnjih, ki je govorila z Lidijo.