En očitek manj proti Kanglerju    

Tožilstvo je opustilo pregon zaradi nakupa 1,3 milijona vrednih stanovanjskih enot.

Objavljeno
19. maj 2015 17.47
FRANC KANGLER NA SODIŠČU
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor − Nekdanji župan Franc Kangler in direktorica stanovanjskega sklada Tanja Vindiš Furman si lahko nekoliko oddahneta. Tožilec Niko Pušnik je namreč umaknil del obtožnega predloga, ki ga je sestavil suspendirani tožilec Boris Marčič in ju je bremenil nepravilnosti pri nakupu stanovanjskih enot.

Kanglerju je tožilstvo očitalo, da je poskrbel, da je Javni medobčinski stanovanjski sklad (JMSS) od družbe Vamar za 1.334.000 evrov kupil samski dom, pri čemer da so bili razpisni pogoji povsem pisani na kožo prav Vamarju, kjer je bil direktor stric nekdanje Kanglerjeve žene Radivoj Vasić. A tožilec Pušnik v tem dogodku ne vidi več znakov kaznivega dejanja. Povedal je, da ni dovolj dokazov, vse namreč kaže, da pri odkupu že zgrajenih bivalnih enot ni bilo kršitve zakona o javnih naročilih.

»Obdolžena sta podala prepričljive gospodarske razloge za nakup bivalnih enot. Prav tako obtožni predlog ne problematizira višine kupnine, zato ni bilo niti kršitve zakona o gospodarskih družbah,« je delni umik obtožbe pojasnil tožilec.

Obramba je, kajpak, takoj zahtevala, naj sodnica Alenka Golčer zavrne še drugo polovico obtožnega predloga, saj da tudi ta ni zrel za nadaljevanje. Kanglerjev odvetnik Marko Bošnjak se je pri tem oprl na razveljavljeno sodbo in odločbo ustavnega sodišča v zadevi Patria, saj da tudi v primeru bivšega mariborskega župana niso konkretizirani ne način ne kraj in ne čas, ko da je vplival na Vindiš Furmanovo, naj zaposli Astrid Bah.

Tožilec je temu nasprotoval, zanj je obtožni predlog dovolj konkreten in zrel za obravnavo, temu pa je prikimala tudi sodnica, ki je Bošnjakov predlog, naj si vzame čas in do nadaljnjega prekine obravnavo, zavrnila. Odvetnik je zatem zahteval njeno izločitev, a je Golčerjeva tudi to zavrnila.

Kanglerju Pušnik očita sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje. Mladi strankarski kolegici Astrid Bah je baje uredil službo na JMSS, ta pa ji je kasneje plačal še 4642 evrov šolnine. Za tožilstvo je med drugim sporno, ker je bil razpis za to službo objavljen le v prostorih zavoda za zaposlovanje, ne pa tudi na spletu, nanj pa sta se prijavili le dve kandidatki, ena je bila Bahova.

Vindiš Furmanova je pojasnila, da je to povsem običajna praksa ter da je Astrid Bah, ki je kasneje postala celo Kanglerjeva podžupanja, diplomirala iz stanovanjskih zadev, takšnih diplomantov pa je malo. Precej bolj je bil med zagovorom slikovit Kangler, ki je navrgel, da so trije kriminalisti zjutraj brali Večer in se odločili, da takšna mlada punca ne more biti podžupanja, zato so začeli pregledovati vse možne prisluhe.