Ginekolog obsojen zaradi malomarnosti

Zdravnik Drago Sredanović iz jeseniške bolnišnice priznal krivdo za smrt novorojenke takoj po porodu julija 2013.

Objavljeno
01. julij 2015 18.49
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – Zaradi malomarnega zdravljenja je bil danes na kranjskem okrožnem sodišču na pogojno kazen enega leta zapora s preizkusno dobo tri leta obsojen zdravnik ginekolog Splošne bolnišnice Jesenice Drago Sredanović.

Sojenje je bilo ekspresno hitro, kajti 57-letni zdravnik je že pred predobravnavnim narokom, razpisanim za današnji dan, s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde. Sodnici Marjeti Dvornik je pojasnil, da je priznal krivdo prostovoljno, na naroku za izrek kazenske sankcije pa je dejal le, da v svojo bran ne želi povedati nič, da pa obžaluje, kar se je zgodilo.

Tožilka Renata Vodnjov je v obtožnici navedla, da je zdravnik julija 2013 pri ženski, ki je rojevala, premalo pazljivo pregledoval zapise na napravi CTG. Če bi jih, bi kot izkušen zdravnik zagotovo vedel, da mora opraviti carski rez. Ker se ni odločil za ta poseg, je deklica umrla, je navedla tožilka in zahtevala pogojno obsodbo: eno leto zapora s preizkusno dobo treh let.

Oče pokojne deklice je, kot je navedla sodnica, uveljavljal premoženjskopravni zahtevek konec leta 2014 v višini nekaj manj kot 1900 evrov predvsem za pogrebne stroške, mati pokojne pa 8000 evrov, in sicer 6000 evrov zaradi duševnih bolečin ob izgubi otroka in 2000 zaradi telesnih bolečin ob zapletu pri porodu. Zagovornik obtoženega Boris Grobelnik je pojasnil, da je premoženjskopravni zahtevek že rešen in da je po njegovih podatkih škodo že povrnila zavarovalnica. V sklepni besedi pa je odvetnik povedal, da je Sredanović dolgoletni zdravnik in da se prav vsakemu pri njegovem delu lahko zgodi napaka. Ta napaka je bila žal usodna ... In zdravnik malomarno dejanje odkrito obžaluje, je dejal Grobelnik.

Sodnica je pri izreku kazni povsem sledila predlogu tožilstva in zdravniku izrekla pogojno kazen. Obsojeni pa bo moral plačati še nekaj čez 1000 evrov, kolikor so znašali stroški sodnega postopka, in 250 evrov sodne takse. Po koncu sojenja sta tožilka in obramba na zapisnik narekovala, da se odpovedujeta pravici do pritožbe zoper sodbo.

Za malomarno zdravljenje in opravljanje zdravilske dejavnosti sicer kazenski zakonik predvideva od enega do osem let zapora.