Izvedenec za finance vztraja pri ugotovitvah

Znana mariborska gradbena firma MTB je bila v spornem času že dolgoročno plačilno nesposobna, meni izvedenec

Objavljeno
21. maj 2015 18.12
Medvode
Miha Rubin
Miha Rubin

Maribor - Na sojenju bivšemu direktorju MTB Viktorju Ledniku in lastniku Blažu Mlinariču zaradi oškodovanja upnikov je izvedenec finančne stroke vztrajal, da je bila omenjena gradbena firma v času pačila spornih računov družbi MTB Biro že dolgoročno plačilno nesposobna.

Obtožena dvojica je oškodovanje upnikov MTB po navedbah tožilca Nika Pušnika zagrešila preko plačila domnevno fiktivnih računov v višini dobrih 200.000 evrov v korist MTB biro. Sporni računi, plačani v obdobju med januarjem in septembrom 2009, so se nanašali na storitve za vodenje projekta izgradnje poslovno-stanovanjskega centra v Medvodah; vendar je po navedbah tožilca ta projekt dejansko vodila družba TT biro, s katero je MTB sklenil pogodbo.

Nekdanji direktor slednjega Viktor Lednik in lastnik Blaž Mlinarič že od začetka sojenja vztrajata, da je to mariborsko gradbeno podjetje v tistem času še normalno poslovalo. A izvedenka finančne stroke Irena Lesjak je v svojem mnenju zaključila, da je bil MTB 31. decembra 2008 že nesolventen, saj da prezadolžena družba tedaj ni bila več zmožna plačati vseh svojih obveznosti. Zelo podobno je nato ugotovil še sodni izvedenec za poslovne finance Tomo Soklič, ki je znova pričal na včerajšnji obravnavi.

Kot je povedal, je bil v MTB ob koncu leta 2008 delež kapitala že zelo nizek, kar pomeni, da bi poslovodstvo moralo biti posebej pozorno na solventnost podjetja. Upoštevaje še druge podatke in stanje na trgu je vodstvo MTB moralo biti seznanjeno z dolgoročno plačilno nesposobnostjo podjetja, meni Soklič. V takšni situaciji pa vsako morebitno prednostno poplačevanje določenih upnikov ni primerno. Tako so bili upniki MTB, obravnavani v leta 2010 začeti prisilni poravnavi, v slabšem položaju kot MTB biro, ki je dobil svoje terjatve tekoče poplačane.

Zagovornica obtoženega Viktorja Lednika, odvetnica Tanja Kompara, je poudarila, da je po strokovnem mnenju, ki ga je pridobila obramba, bila družba MTB v času od januarja do septembra 2009 sposobna redno poravnavati svoje obveznosti in ni imela zapadlih dolgov do upnikov. »V tem obdobju se je že vedelo, da vsega ne bo mogla poravnati,« ji je odgovoril izvedenec Soklič in dodal, da podjetje ni enakomerno poplačevalo vseh upnikov.

Obtoženi Blaž Mlinarič je včeraj v sodni dvorani pred sodnico Barbaro Nerat zanikal, da bi bili računi MTB biro privilegirani. Po njegovih trditvah MTB v spornem času ni bil insolventen, včeraj pa je znova zatrdil, da je pri reviziji poslovnega poročila za leto 2008 revizorka podvrednotila vrednost zalog za več kot sedem milijonov evrov.

Od prič v tem sodnem postopku je na včerajšnji glavni obravnavi prišel na vrsto Borut Bernhard, nekdanji direktor Gradbenega podjetja Ptuj, ki je lastniško pristalo v rokah mariborskega MTB. Bernhard je pojasnil, da je sodeloval pri projektu poslovno-stanovanjskega centra v Medvodah; delal je za projektno družbo MTB biro, je dejal: »To je bilo čisto korektno podjetje.« A pogodbe z MTB biro ni imel, je odgovoril na vprašanje tožilca, pravtako ne potnih nalogov, ko je hodil na službene poti v Medvode.