Kaos zaradi nesreče v predoru Markovec

Pravi kaos je včeraj povzročila nesreča tovornjaka, ki je za najmanj en dan zaprla predor Markovec v smeri od Izole proti Kopru.

Objavljeno
11. oktober 2016 16.43
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Koper − Predor je še zmeraj zaprt, posledice še odpravljajo, na Darsu predvidevajo, da ga bodo odprli kasneje popoldne. Tovornjak je v ponedeljek nekaj pred 16. uro vozil 40-letni prebivalec iz Postojne. Ko je zapeljal v predor, se mu je med vožnjo dvignil prekucnik (keson).

Pod prvima dvema zračnima ventilatorjema je še lahko peljal, tretjega (na sredini predora) je zadel tako močno, da je ventilator padel s stropa in so luči v delu predora ugasnile. Toda voznik je vozil dalje še kakih 300 metrov in tam ob strop stisnil še naslednji zaporedni ventilator in dodobra potrgal električno inštalacijo. Šele tedaj se je ustavil. Mnogi se sprašujejo, zakaj se ni ustavil že po prvem trku.

Za njim se je naredila več kot kilometer dolga kolona vozil, avtomobili so obtičali v predoru in pred njim (na izolski strani). Medtem ko so nekateri po predpisih počakali na pomoč in preusmeritev, so drugi sami obrnili avtomobile in vozili v nasprotno smer. K sreči se v nesreči in zaradi kaotične (neorganizirane) vožnje v napačno smer ni nikomur nič zgodilo.

Včeraj se je sestala posebna komisija Darsa in DRI za ceste in objekte na njej po težjih prometnih nesrečah in preverjala razmere za varnost prometa v predoru. Poleg dveh ventilatorjev je tovornjak odtrgal tudi dve svetilki in svetlobni signalni prometni znak. Promet bo lahko stekel šele, ko bodo odpravljene vse posledice nesreče.

Na Darsu bodo škodo še ocenili, po prvih ocenah znaša 100.000 evrov. Terjali jo bodo od povzročitelja oziroma njegove zavarovalnice. Na obalni cesti ob morju pa so danes nastajali zastoji in gneča v jutranji konici, kar dokazuje, da cesta ne zmore prometnega pritiska.