Lani trije novi invalidi zaradi pirotehnike

Tim Gajser, svetovni prvak v motokrosu, mladim svetuje, naj ne mečejo petard.

Objavljeno
12. december 2016 19.46
Preventivna akcija policijske uprave Bodi zvezda,ne meči petard - Tim Gajser Uroš Ahčan Daniel Jug 12.decembra 2016 [Tim Gajser,Daniel Jug,Uroš Ahčan,novinarske konference,policija,petarde]
Simona Fajfar
Simona Fajfar

Ljubljana – Policisti v sodelovanju z zdravniki tudi letos opozarjajo na posledice nepremišljene rabe pirotehnike, ki lahko za vedno zaznamujejo življenje posameznika. Predvsem mlade pozivajo k varni rabi pirotehnike, če jo že morajo uporabljati.

Večletni podatki o kršitvah, povezanih z določbami zakona o eksplozivnih in pirotehničnih izdelkih, kažejo upadanje, saj je bilo lani 49 odstotkov manj kršitev določb zakona o eksplozivnih in pirotehničnih izdelkih. Manj je tudi gmotne škode, saj je policija lani obravnavala 26 poškodovanj premoženja, kjer je v večini primerov šlo za očitni namen poškodovanja tuje stvari. »Število zaseženih pirotehničnih izdelkov kaže, da uporabniki, predvsem mladi, ne kupujejo masovno prepovedanih pirotehničnih izdelkov. Zasegli smo 15.400 kosov pirotehničnih izdelkov, kar je 59 odstotkov manj kot 2014,« pravi Danijel Jug iz sektorja splošne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi.

Zaznamovani za vse življenje

Vendar pa je vsak primer poškodovanja s pirotehničnimi sredstvi katastrofa, je prepričan dr. Uroš Ahčan, predstojnik Kliničnega oddelka za plastično, rekonstruktivno in estetsko kirurgijo UKC v Ljubljani. Opozarja, da javnost kljub novinarskim prispevkom o tem, kako in kje je prišlo do poškodbe s pirotehničnimi sredstvi, ne pozna celotne slike oziroma tega, kakšne so dejanske posledice. Če so poškodovani doživeli težje poškodbe (lani so bili trije takšni primeri), pomeni, da so bile posledice poškodb trajne. »Postali so invalidi, ker so ostali brez rok. In ker so to večinoma mladi ljudje, ta podatek zbuja skrb,« pravi Ahčan, ki še dodatno opozarja: »Poškodbe nas postavijo v slabši položaj, tudi na rob družbe. Življenje brez prstov oziroma brez roke pa je težko življenje, povedo tisti, ki so izkusili tako poškodbo.« Še posebej to velja za mlade.

Kajti med lani poškodovanimi je bilo kar 61 odstotkov takih, ki so bili mlajši od 20 let. Poleg tega pa je v 47 odstotkih prišlo do poškodb zaradi rokovanja s pirotehniko, v 53 odstotkih pa so jo skupili ljudje, ki so bili tam blizu oziroma so bili ob napačnem času na napačnem kraju.

Neprevidna uporaba pirotehnike ima lahko hude posledice. Foto: Dokumentacija Dela

Stran od črnega trga

Med 19. in 31. decembrom, ko je pri nas dovoljena prodaja pirotehničnih izdelkov, je pomembno, da kupci in uporabniki ognjemetne izdelke kupujejo v trgovinah, ki imajo za prodajo dovoljenje ministrstva za notranje zadeve. »Pri nakupu naj bodo pozorni na oznako CE, pred uporabo pa naj se dodobra seznanijo z navodili proizvajalca, ki morajo biti napisana v slovenskem jeziku,« pravi Danijel Jug.

Pirotehnična sredstva s črnega trga – ne samo iz Kitajske, ampak tudi iz Avstrije in Hrvaške – so izjemno nevarna, opozarjajo na policiji. Ti izdelki nimajo standardnega nadzora, kako so jih proizvajalci naredili, tako da ima lahko vsak izdelek svojo moč. »To pa ima lahko usodne posledice,« opozarja Jug.

Izogibati se je treba tudi domačim pirotehničnim izdelkom oziroma domači izdelavi oziroma predelavi. Fant, ki je poskušal narediti superpetardo, je zato izgubil obe roki, je bil ilustrativen Ahčan. Fantu je med pripravo tulec z eksplozivom zdrsnil iz rok in padel na tla, tako da je prišlo do samovžiga. Posledice eksplozije so bile tako hude, da zdravniki manjkajočih delov rok niso mogli rekonstruirati. Eksplozija ne samo da poškodujejo žile, živce, mehko tkivo in kosti, ampak deli telesa preprosto manjkajo. »Visokoenergetske poškodbe so primerljive z ranami na bojnih poljih,« pravi Ahčan, ki dodaja še dve hudi posledici neprimerne uporabe pirotehničnih sredstev, to sta izguba sluha in vida.

Ob nesreči takoj poiskati pomoč

Toda če se nesreča s pirotehniko že zgodi, sta pomembni takojšnja pomoč poškodovancu in zagotovitev prve pomoči, tako da se mu rano obveže in zaustavi krvavitev. Poškodovanca je treba odpeljati k zdravniku, saj lahko le kirurg oceni resnost poškodbe in tudi, kako je treba ukrepati.

»Zato mladim svetujem, naj se mladi raje ukvarjajo s kakršnokoli pametno dejavnostjo, kot je šport, tako da ne bo časa za neumnosti,« pravi Tim Gajser in dodaja: »Nikoli nisem prižgal petarde.«