Morilcu iz Albanije nadeli lisice na Karavankah

Albanskega državljana v domovini iščejo zaradi umora in nezakonitega posedovanja orožja.

Objavljeno
08. avgust 2016 16.56
Mihael Korsika
Mihael Korsika
Kranj – Policisti za izravnalne ukrepe so v petek pri karavanškem predoru prijeli 43-letnega moškega, ki ga v Albaniji že več kot desetletje iščejo zaradi umora in nezakonitega posedovanja orožja. V domovini je bil obsojen na sedemletno zaporno kazen.

Interpolov seznam iskanih osumljencev ali obsojencev, na katerem je nekaj tisoč ubežnikov, se je skrčil za eno osebo. Kot je razvidno iz iskalnika na spletni strani Interpola, različne države po svetu iščejo 160 albanskih državljanov, od petka le še 159, saj so enega od njih prijeli slovenski policisti. Gorenjski policisti za izravnalne ukrepe so se v petek dopoldne na avtocesti odločili preveriti avtomobil s poljskimi registrskimi tablicami. Med postopkom so ugotovili, da albanskega sopotnika, ki ima veljavno dovoljenje za bivanje na Nizozemskem, z mednarodno tiralico išče domača država.

»Zaradi kaznivih dejanj umora in nezakonitega posedovanja strelnega orožja ga išče pristojno tuje sodišče,« je včeraj sporočil tiskovni predstavnik kranjske policijske uprave Bojan Kos. Slovenski varuhi reda in miru so 43-letnemu tujcu odvzeli prostost in ga privedli k preiskovalni sodnici kranjskega okrožnega sodišča, ta pa je po zaslišanju zanj odredila pripor.

Na begu od leta 2006

Kot nam je neuradno uspelo izvedeti, so policisti nataknili lisice 43-letnemu Albancu Luanu Cenaju, rojenemu v mestecu Kukes na severozahodu Albanije, ki leži približno deset kilometrov od albansko-kosovske meje. Albanski pravosodni organi so mednarodno tiralico po naših informacijah izdali že marca 2006.

Priprtega Cenaja v domovini iščejo že kar nekaj časa, najmanj tri leta. Albanska državna policija je namreč že leta 2013 na svoji spletni strani razkrila seznam 742 iskanih oseb. Na njem je bilo več kot sto ljudi, ki so bili obsojeni oziroma jim zaradi naklepnega umora grozi najmanj 25 let zapora. Na seznamu se je znašel tudi 43-letnik, ki so ga slovenski policisti priprli v petek, objava seznama pa je v Albaniji vzbudila veliko zanimanje javnosti, saj si ga je v prvih štirih urah ogledalo več kot 310 tisoč ljudi.