Morilec na sodišču najprej prepoznal napačno pištolo

Izmed 10 pištol na prepoznavi se je najprej odločil za crveno zastavo, šele kasneje je izbral makarov.

Objavljeno
02. marec 2016 17.42
SLO.,LJ., SOJENJE ZOPER OBD. FRANCA NOVAKA, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Mihael Korsika
Mihael Korsika

Ljubljana – Ni ovir za to, da Janez Žnidar, ki je maja 2014 neprišteven ubil svojo neuslišano ljubezen Marjeto Bervar, na sojenju njegovemu domnevnemu pomočniku Francu Novaku nastopi kot priča, je na ljubljanskem okrožnem sodišču povedala sodna izvedenka psihiatrične stroke Marga Kocmur.

Zaslišanje izvedenke je predlagala obramba, da bi dobili pojasnilo, ali medikamentozna terapija, Žnidar jemlje antipsihotike in antidepresive, vpliva na njegov nastop na sodišču v vlogi priče. Žnidarjeva blodnjava motnja se po oceni Kocmurjeve navezuje le na dogodke, povezane z Bervarjevo, medtem ko v vseh preostalih primerih normalno sodeluje, je orientiran in deluje v skladu z realnostjo. Sodnika je zanimalo, ali bi Žnidarjeva izjava, da mu je obtoženi Novak pojasnil, kako se uporablja pištola in kako streljati, lahko bila posledica njegove blodnjavosti. »Ta izjava ni posledica duševne motnje, lahko pa da laže. Tudi če bi bila izjava neverodostojna, to ne bi bila posledica njegove duševne motnje,« je prepričana izvedenka.

Prvič brez zaslišanja morilca

Novak je bil marca lani na prvostopenjskem sodišču obsojen na osem let in pet mesecev zapora zaradi pomoči pri uboju, ker je morilcu prodal pištolo za 15.000 evrov in mu tudi svetoval, kako naj jo uporabi, da bo žrtev res umrla, medtem ko so Žnidarju zaradi neprištevnosti izrekli ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja. Višje sodišče je del sodbe, ki se nanaša na Žnidarja, potrdilo, ker pa obramba ni dobila priložnosti, da bi morilca zaslišala, kar je bila bistvena kršitev kazenskega postopka, so višji sodniki sodbo za Novaka razveljavili. Poleg tega so senatu naložili razjasnitev dvoma o morilskem orožju, ki ga sicer niso nikoli odkrili. Žnidar je namreč trdil, kar je v obtožnici povzelo tudi tožilstvo, da je Bervarjevi vzel življenje z beretto, vendar so forenziki ugotovili, da je bila najverjetneje umorjena s pištolo makarov.

Na sodišče prinesli deset pištol

Sodni izvedenec balistične stroke Tomaž Korbar, ki je kot forenzik zaposlen pri nacionalnem preiskovalnem uradu, je na sodišče prinesel deset pištol. Na prejšnji obravnavi je Žnidar zagotovil, da bo zanesljivo prepoznal pravo, saj se je še vedno spominja. Kot je povedal, mu je Novak prodal črno pištolo, ki ni imela nobenega napisa, medtem ko se drugih podrobnosti ne spomni več.

Na sodišču je potem, ko je izvedenec sodniku zagotovil, da so pištole prazne, v roke prijel crveno zastavo. »Najbolj podobna po videzu je številka šest. Mislim, da je prava, vendar nisem stoodstoten,« je dejal Žnidar. Šele ko je na vprašanje tožilstva orožje pogledal bolj podrobno in opazil napis Crvena zastava, je ponovno pregledal tri pištole in se odločil za orožje številka štiri – pištolo makarov. To je znamka pištole, s katero je Žnidar po Korbarjevem mnenju najverjetneje moril.

Usoda Franca Novaka, ki zanika, da bi karkoli vedel o morilčevih načrtih, naj bi bila znana danes.