Na Hrvaškem je slovenski policist prijetno presenečenje

Slovenska policija bo hrvaškim kolegom v ponedeljek poslala svoje sile. Skrbeli bodo za lažjo komunikacijo.

Objavljeno
08. julij 2015 18.11
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana – V ponedeljek bodo na hrvaško morje odšli trije slovenski policisti. A ne na dopust, temveč v pomoč hrvaškim kolegom, ki bodo imeli opraviti s slovenskimi državljani. Pomagali bodo pri komunikaciji in hrvaškim kolegom svetovali, kako naj pristopijo do slovenskih gostov.

Policiste, ki odhajajo na Hrvaško, je te dni sprejel generalni direktor policije Marjan Fank. Pri južnih sosedih bodo naše modre barve »zastopali« Robert Gabor s Policijske postaje (PP) Lendava, ki odhaja v Pulj, Gorazd Lipovšek s PP Trbovlje in odhaja na PP Novalja na Pag, na Krk pa bo odšel Jože Sudac s PP Metlika.

Da bodo naši policisti res le nekakšen most med slovenskimi državljani, ki bodo zaradi takšnih in drugačnih razlogov imeli opraviti s policijo, in tamkajšnjimi organi, priča tudi opis njihovih nalog: »Slovenski policisti bodo sodelovali pri policijskih dejavnostih, ki jih hrvaški policisti opravljajo v povezavi s slovenskimi državljani, predvsem pa bodo omogočali hitrejšo komunikacijo s slovenskimi turisti in dajali predloge glede obravnavanja slovenskih državljanov. Pri svojem delu bodo nosili uniformo slovenske policije in ne bodo oboroženi, prav tako ne bodo izvajali policijskih pooblastil in ukrepov, za katere so pristojni samo hrvaški policisti,« pojasnjujejo iz sektorja za odnose z javnostjo Generalne policijske uprave. Kdor bi rad obrnil na njih, lahko to stori na slovenskem veleposlaništvu v Zagrebu ali pa na policijskih postajah, kjer bodo policisti delovali, torej Pula, Novalja in Krk.

Takšna oblika sodelovanja ni nič novega, nekaj podobnega policisti obeh držav izvajajo tudi v zimski turistični sezoni, le da so vloge tam obrnjene. Januarja letos sta na smučiščih slovenskim policistom pomagala tudi dva hrvaška kolega. »Sodelovanje policistov obeh držav poleti in pozimi ureja protokol, ki sta ga policiji podpisali v Valbandonu na Hrvaškem. V projektu Varna turistična sezona slovenska policija sodeluje od leta 2011, ko smo sprva na hrvaško obalo poslali dva slovenska policista. Izkušnja je bila zelo pozitivna za obe strani, zato smo takšno sodelovanje nadaljevali in ga že naslednje leto razširili tudi na zimsko sezono, ko smo na slovenskih smučiščih gostili hrvaške policiste,« še pojasnjujejo na policiji.

Koristi za obe državi

Na policiji so prepričani, da tovrstno sodelovanje prinaša veliko koristi tako obema policijama kot tudi turistom iz obeh držav. Policijski postopki so krajši, česar so v prvi vrsti najbolj veseli slovenski in hrvaški turisti, saj so postopki tako zanje tudi manj stresni. Zaradi poznavanja jezika je tudi komunikacija veliko lažja, kar poenostavlja policijske postopke s tujimi državljani, še pravijo na policiji. In čeprav si marsikdo v domovini ne želi srečanja s policistom, so v tujini turisti zadovoljni tudi zato, ker se ob navzočnosti domačega policista, ki obvlada njihov jezik, počutijo bolj varne.

»Na drugi strani je takšna oblika dela koristna tudi za policiste. Izmenjava informacij je hitrejša, saj ni zamudnega preverjanja podatkov prek drugih služb. Hrvaški policisti potrebne podatke pridobijo neposredno od slovenskega policista in obratno. Hkrati policisti izmenjujejo svoje operativno znanje, se drug od drugega učijo in tako soustvarjajo dobre prakse,« o projektu še pravijo na policiji.