Najditelju bombe grozi denarna kazen ali zapor

41-letnik iz Vurberka je z malomarnim ravnanjem z bombo ogrozil sebe in svojo okolico.
Objavljeno
01. december 2017 11.13
jer bomba
L. Z., STA
L. Z., STA
Maribor − Domačinu, ki je julija z najdbo ameriške letalske bombe pri gradu v Vurberku in njenim premikanjem povzročil velik preplah in močno zapletel njeno onesposobitev, grozi denarna kazen ali zapor do enega leta. Policisti so ga namreč pred dnevi ovadili mariborskemu tožilstvu zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti.

Kot so danes sporočili s Policijske uprave Maribor, 41-letniku očitajo, da je z malomarnim in nevarnim ravnanjem izkopa, transporta in ravnanja z neeksplodiranim ubojnim sredstvom povzročil nevarnost za življenje tako sebe in svojih družinskih članov kot tudi okoliških prebivalcev, hkrati pa je ogrozil premoženje velike vrednosti.

Skoraj 230 kilogramov težko neeksplodirano ameriško letalsko bombo splošnega namena AN-M64 je s pomočjo detektorja kovin našel 19. julija v gozdu pod gradom Vurberk, približno 200 metrov od stanovanjske hiše, kjer živi z družino. Nato jo je izkopal in prepeljal na dvorišče svoje stanovanjske hiše.

Šele zatem je o njej obvestil pristojne službe, ki so takoj sprožile preplah. Postopek onesposobitve bombe je bil zelo zapleten in tvegan, zato so med njegovo izvedbo evakuirali ljudi iz okolice. K sreči je vse teklo po načrtih in brez posledic na okolju, »junak« iz Vurberka pa je bil še nekaj dni predmet šal in razprav.Postopek onesposobitve bombe je bil zelo zapleten in tvegan. Foto: Jure Eržen/Delo