Neplavalca Martina je pahnil v mrzlo reko

Sumijo, da je za smrt Martina Rogine, ki so ga potegnili iz Drave, kriv njegov prijatelj Peter Vravnik.

Objavljeno
21. julij 2015 16.44
Aleš Andlovič
Aleš Andlovič

Dravograd − »Policija intenzivno zbira podatke o smrti 33-letnika. V tem trenutku govorimo o sumljivi smrti. Včeraj popoldne smo v zvezi s tem dogodkom odvzeli prostost osumljencu, in sicer 46-letnemu domačinu,« je včeraj o razpletu skrivnostne utopitve domačina Martina Rogine iz Vrat pri Dravogradu dejala Milena Trbulin, predstavnica za stike z javnostjo na celjski policijski upravi.

Truplo nesrečnika so potapljači iz Velenja, Celja in Maribora našli predvčerajšnjim dopoldne nedaleč od Svetega Boštjana pri Dravogradu. Sinovo izginotje je policistom v soboto prijavil oče Peter Rogina, potem ko se sin Martin v petkovem večeru ni vrnil z vožnje z gumijastim čolnom po strugi reke Drave. Nedeljska iskalna akcija je bila le delno uspešna, saj so gasilci nedaleč od hidroelektrarne Vuzenica našli skrbno privezan gumijasti čoln, medtem ko o Martinu ni bilo ne duha ne sluha. V čolnu so našli tudi nekaj osebnih predmetov pogrešanega Martina, a med njimi je bila tudi kapa, o kateri je oče pogrešanega domneval, da pripada nekomu drugemu. Pripisal jo je Martinovemu prijatelju.

Najdena kapa je preiskovalce pripeljala do Petra Vravnika iz Vrat, ki je preiskovalcem priznal, da je bil tragičnega petka na vožnji s čolnom z osumljenim, a da je bil zraven še drug prijatelj, Janko K. »Čoln je bil Martinov, a smo ga vsi uporabljali. Da je bil še stabilnejši in si lahko na njem tudi sedel, sem namestil lesene klopi,« se spominja Peter Rogina in dodaja, da je sin ob vožnjah po gladini reke Drave venomer uporabljal rešilni jopič. Kako tudi ne, ko pa je imel Martin Rogina pred globoko vodo veliko spoštovanje, saj je bil neplavalec. Tudi v petek, ko je zapuščal domačo hišo z obrazložitvijo, da bo obiskal prijatelja, si je nadel rešilni jopič. Da jopiča ni imel oblečenega, ko so ga utopljenega našli potapljači, je kriminalistom vzbudilo veliko sumov.

Zgodba prijateljev ni bila prepričljiva

A ne le izgubljeni rešilni jopič, tudi dejstvo, da sta Martinova prijatelja dejala, da je Martin padel v vodo nedaleč od Trbonjskega mostu, čeprav so truplo iz vode potegnili dober kilometer više. Kriminalistom je bilo čudno, da nista o padcu v vodo obvestila ne policije ne sorodnikov, ampak sta v čolnu nadaljevala vožnjo skoraj do hidroelektrarne Vuzenica in tam čoln skrbno privezala k pomolu. Policisti so sumili, da sta prijatelja vpletena v Martinovo smrt, in na koncu zbrali dovolj indicev, da je bil menda prav Peter Vravnik tisti, ki je Martina potisnil s čolna v vodo, čeprav je vedel, da ne zna plavati. Petru Vravniku so še v ponedeljek, vsega nekaj ur po najdbi trupla, odvzeli prostost in ga bodo predvidoma danes popoldne s kazensko ovadbo odpeljali k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu.

Trojica se je tragičnega petkovega večera z gumijastim čolnom menda odpravila v Dravograd. Tam so spili pijačo ali dve in se s čolnom vračali proti domu. Preiskovalci domnevajo, da se je trojica pod vplivom maliganov sprla, zaradi česar je morda Peter najprej verbalno, nato pa še fizično napadel Martina in ga pahnil v mrzlo reko. Ker ni bil vešč plavanja, Martin ni imel veliko možnosti in je utonil. Da ne bi bila sumljiva, sta prijatelja čoln privezala ob pomol, nato pa jo popihala v noč.