Nista želeli prebrati zagovora

Romana Pajenk in Milana Lah na zatožni klopi.

Objavljeno
13. januar 2015 15.51
regent/pajenk lah
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Potem ko nekdanji prvi dami Probanke Romana Pajenk in Milana Lah decembra nista priznali krivde v zameno za eno plačo, sta morali znova sesti na zatožno klop. Tožilstvo jima očita zlorabo položaja ali zaupanja, konkretno pri zagotavljanju kapitalske ustreznosti banke.

Pajenkova in Lahova se nista zagovarjali, predložili sta le pisna zagovora, ki pa ju nista želeli prebrati, zato jih sodišče ne namerava upoštevati. A to ni bil edini zaplet. Zagovornik Lahove Filip Primec je še pred začetkom obravnave predlagal izločitev javnosti iz večjega dela sodnega procesa, ker da je treba zavarovati bančne tajnosti in premoženjsko stanje komitentov.

Okrožni državni tožilec Luka Moljk je temu nasprotoval z razlago, da ima javnost pravico izvedeti, kaj se je dogajalo s slovenskim bančnim sistemom, in da zakonskih razlogov za izključitev javnosti ni, ker je banka že v postopku likvidacije. Sodnica Simona Mernik je odvetnikov predlog zavrnila.

Ker se obtoženi nista bili pripravljeni pogoditi in se odkupiti z eno plačo, Pajenkova s 25.000 evri, Lahova pa s 17.000 evri, jima zdaj grozi zaporna kazen do enega leta. Tožilec Moljk jima očita, da sta dejanje zagrešili s ciljem ohraniti visok položaj v banki, zaradi kapitalske neustreznosti Probanke jima je namreč grozil odvzem licence.

Finančna asistenca

Banka Slovenije je ugotovila, da Probanka zaradi kapitalske podhranjenosti potrebuje dokapitalizacijo, in Pajenkova kot predsednica, Lahova pa kot članica uprave sta leta 2010 to, trdi tožilstvo, storili z izdajo podrejenih obveznic trem gospodarskim družbam. Družba Šumer je kupila za 1,2 milijona evrov obveznic, Adriatic Slovenica za 1,4 milijona, Železarna Ravne - Monter Dravograd pa za 1,1 milijona. In tu se zgodba zaplete. Pajenkova in Lahova sta jim baje obljubili, da bo Probanka, če bi te družbe zašle v finančne težave, obveznice od njih odkupila. Po besedah tožilca to ni dovoljeno in obtoženi sta se zavedali, da ponujata prepovedano finančno asistenco.

Skoraj na las podobna je zgodba iz jeseni 2011. Družbi Bauimex in Litostroj jeklo sta kupili vsaka za milijon evrov delnic, Stanovanjska zadruga Smreka pa za pol milijona. Denar za nakup jim je v obliki kredita posodila Probanka, pri čemer jim je menda bivša uprava banke obljubila, da jim bo, če bi želeli delnice prodati, našla kupca. Sojenje bo z zaslišanjem prič iz Probanke, Banke Slovenije in podjetij, ki so kupila obveznice in delnice, potekalo do konca januarja.