Še enkrat o sovpletenosti v kriminalno zgodbo

Milan Trivković, ki je obtožen sodelovanja pri ugrabitvi Zorice Škrbić, včeraj na ponovnem sojenju še ni spregovoril.

Objavljeno
24. avgust 2017 13.17
sojenje Trivković Milanu - za ugabitev Zorice. Ljubljana, 24.8.2017. Foto: Marko Feist
Aleksander Brudar, Šp. B.
Aleksander Brudar, Šp. B.

Ljubljana - Milan Trivković, ki je obtožen, da je skupaj z že obsojenimi Željkom Petrovićem, Blagojem Sazdovom in Senadom Livadičem 26. junija 2014 sodeloval pri ugrabitvi Zorice Škrbić, partnerke roparja sefov SKB Dejana Vidmarja, je danes spet sedel na zatožno klop ljubljanskega okrožnega sodišča.

Vzrok je bila razveljavljena sodba, s katero je bil opran očitkov, da je žrtev najprej opazoval, da bi se seznanil z njenimi dnevnimi navadami, in da je vozil bel avtomobil znamke Alfa z ugrabljeno Zorico Škrbić v gozd, kjer sta jo nato mučila Petrović in Sazdov, da bi ta izdala, kje je skrit plen ropa sefov SKB. Nato so jo odpeljali v Podpeč in vrgli iz avta, zaradi hudih poškodb pa je ob cesti umrla.

Okrcali nižjestopenjsko kolegico

Višji sodniki so tako kar precej okrcali okrožno sodnico Vesno Podjed, saj so odločili, da mora okrožno sodišče v ponovljenem sojenju izvesti nekaj dokazov, ki jih v prvem niso. In sicer ogled kraja kaznivega dejanja v gozdu, poleg tega bo moralo ovrednotiti izpovedi že zaslišanih prič in zaslišati še nekatere, ki jih doslej niso. Zaradi pravilne ugotovitve dejanskega stanja bo treba izvedene dokaze analizirati, sprejete sklepe pa prepričljiveje utemeljiti. Tožilka Mateja Gončin je v pritožbi tudi zahtevala, da se ponovno sojenje opravi pod novim sodnim senatom, kar pa ji višji sodniki niso ugodili. In prav tukaj se je včeraj tudi tako zapletlo, da Trivković še ni prišel do dela, ko bi lahko podal svoj zagovor.

Problem je bil to, da je okrožno sodišče z administrativno odločitvijo primer vzelo iz rok sodnice Vesne Podjed in jo predalo v roke sodnici Barbari Črešnar Debeljak, ki tudi predseduje novemu senatu.

Obtožencev zagovornik Blaž Kovačič Mlinar je sodni senat opozoril, da se je zaradi predodelitve zadeve na specializirani oddelek ljubljanskega okrožnega sodišča, zaradi česar je primer dobila Črešnar Debeljakova, kratila obtoženčeva pravica do naravnega sodnika. To pa lahko po odvetnikovem mnenju vpliva na končni izid postopka. Ker obramba ni imela pomislekov o nepristranskosti sodnice in senata, po besedah odvetnika lahko na to le opozori in ne more predlagati njegove izločitve. Tožilka se s tem ni strinjala in opozorila, da je to običajen manever obrambe, ki vodi v zavlačevanje kazenskega postopka. Po polurnem premisleku pa je sodnica sporočila, da bo o pravilnosti odločitve sodne uprave povprašala predsednika sodišča, saj je pravica do naravnega sodnika zagotovoljena na ravni ustave.

Trivković je bil v prvem sojenju v tej zadevi oproščen, a je višje sodišče maja pritrdilo pritožbi tožilstva, oprostilno sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno sojenje, zanj pa odredilo pripor. Foto: Marko Feist/Delo

Trojica priznala in že služi kazen

Hudodelska združba je 26. junija 2014 v ljubljanskem Trnovem ugrabila 32-letno Škrbićevo, dolgoletno partnerico Dejana Vidmarja, ki prestaja dolgoletno zaporno kazen zaradi ropa SKB banke v noči z 31. oktobra na 1. november 2005. Odpeljali so jo do skrivališča v gozdu na obrobju Ljubljane, privezali za drevo in skoraj devet ur zverinsko mučili. Proti jutru so jo odpeljali v Podpeč in vrgli iz avta, zaradi hudih poškodb pa je kar tam na cesti umrla. Združba je od Škrbićeve hotela izvedeti, kje je okoli 20 milijonov evrov iz ropa banke, ki jih niso nikoli našli.

Trivković je bil edini izmed četverice, ki na prvem sojenju krivde ni priznal. To so storili Petrović, Sazdov in Livadič, ki je bil obtožen pomoči pri ugrabitvi. Prvi je zaradi hudodelskega združevanja, ugrabitve in povzročitve posebno hude telesne poškodbe dobil 15 let zapora, drugi leto dni manj, tretji pa dve leti in dva meseca zapora. Le Trivković je krivdo ves čas zanikal, zato so zoper njega opravili celotni dokazni postopek. Ves čas je vztrajal, da preostalih obtožencev ne pozna in da je bil v času ugrabitve, ki je pretresla slovensko javnost, doma, kjer so s prijatelji pekli na žaru in igrali namizni tenis.

Med sojenjem zaradi očitkov o hudodelskem združevanju in ugrabitve je bilo mogoče slišati, kako naj bi se nekatere zaščitene priče zavile v molk, ker naj bi jih ustrahovali Trivkovićevi prijatelji. Pričo številka 88, ki je domnevno videla voznika alfe, s katero so Škrbićevo odpeljali v gozd, on pa je bil po njeni izjavi zelo podoben Trivkoviću, so menda pred sojenjem celo pretepli, potem pa jo poskušali še zbiti z avtomobilom. Sodnica Podjedova je ob razglasitvi sodbe povedala, da je res veliko okoliščin, ki so sumljive, »a se ne sklenejo na takšen način, da bi bile dovolj za obsodbo«. Tako je obtoženega Ljubljančana oprostila obtožbe in mu z odpravo pripora odprla vrata na prostost.

Nekaj časa na begu

Potem ko so višji sodniki odločili, da se mora tja vrniti, pa ga kar naenkrat v Sloveniji ni bilo več. Menda naj bi odpotoval v Bosno in Hercegovino, kjer ima tudi sorodnike. Na koncu se je le vrnil v našo državo, tako da so ga 9. junija letos ob eni uri zjutraj na Obrežju aretirali.

»Policisti so obdolženega iskali na domu, vendar ga niso našli. Ugotovili so, da je pobegnil oziroma ni bil dosegljiv vse od trenutka, ko je bila znana odločitev višjega sodišča, pa do današnjega dne,« so takrat pojasnili na sodišču.