Pretep na facebooku: obtoženca nista priznala krivde za umor

Predobravnavni narok Aleš Olovec in Martin Kovač zanikata, da sta Andreju Cekuti vzela življenje.

Objavljeno
21. junij 2017 15.51
Posodobljeno
21. junij 2017 15.51
Sojenje
Janoš Zore
Janoš Zore
Krško - »Gospa sodnica, pred novinarji ne bom ničesar povedal,« je bila prva izjava Aleša Olovca na današnjem predobravnavnem naroku na krškem okrožnem sodišču. Mladenič, ki je v noči na 13. februar med prenosom v živo na facebooku prijatelju Andreji Cekuti zadal usodne poškodbe, je po ponovnem pozivu sodnice za izjavo v zvezi z obtožnico, ki ga bremeni umora 26-letnika, dejal, da krivde ne prizna.

»Ne priznam,« je identični besedi ponovil tudi Martin Kovač, ki je po februarskem maratonskem popivanju trojice posnel večji del v živo predvajanega grozljivega 23-minutnega videozapisa. Obtožnica oba mladeniča bremeni suma storitve kaznivega dejanja umora, storjenega v sostorilstvu, in neupravičenega slikovnega snemanja, prav tako storjenega v sostorilstvu. V prvem primeru je zagrožena kazen najmanj 15 let zapora, v drugem do leto dni zapora. Glavna sodna obravnava v primeru, ki je šokiral Slovenijo, se bo začela 17. julija.

»Vseh poškodb je bilo zelo veliko, ne znam vam jih povedati na pamet. Najhujše so bile poškodbe možganov in glave,« je po predobravnavnem naroku dejala tožilka Mateja Roguljič in dodala, da tožilstvo do zdaj ni uradno spregovorilo z zastopnikoma obtožencev.

Oba branilca sta krško sodno dvorano včeraj zapustila brez pojasnil za medije. Neuradno smo izvedeli, da so vse možnosti za zunajsodni dogovor o določitvi zaporne kazni padle v vodo, ko je tožilstvo prvo točko obtožnice iz povzročitve posebno hude telesne poškodbe s smrtnim izidom prekvalificiralo v umor z najdaljšo mogočo, 30-letno zaporno kaznijo. Če bi ostalo pri prvotnem kaznivem dejanju, bi Olovcu in Kovaču grozilo od tri do 15 let zaporne kazni.

Za nerazsodnost kriv le alkohol?

Dušan Dornik, zastopnik Aleša Olovca, je včeraj od sodišča zahteval, da kot priče pokliče tri ljudi, ki bodo vedeli povedati več o »življenju in obnašanju« njegove stranke pred inkriminiranim dogodkom. V primeru kaznivega dejanja umora mora sodišče dokazati obstoj naklepa. Dornik je že pred dnevi za Dnevnik dejal, da tožilstvo meni, da pri umoru ni šlo za direktni naklep, temveč za eventualni naklep, kar je spodnja meja pri dokazovanju naklepa.

Odvetnik Dušan Medved, ki zastopa Kovača, je sodišču predlagal pričanje treh sodnih izvedencev, ki so že podali svoja mnenja, in napovedal možnost »angažiranja novih izvedencev«. Glede na dosedanja izvedeniška poročila sta bila obtožena v času pretepanja in snemanja nemočnega Cekute le zmanjšano prištevna, kar pomeni, da sta se svojih dejanj zavedala in sta zadnje tudi kazensko odgovorna. Sodeč po Medvedovih besedah bo obramba verjetno poskušala dokazati, da na zmanjšano razsodnost obtoženih ni vplivala le velika količina spitega alkohola, temveč tudi pasti dolgoletnega življenja na družbenem dnu, nizka izobrazba in podpovprečna zmožnost logičnega sklepanja.

Od »fore« do grozovite smrti

Forenzični pregled telefona, uporabljenega za snemanje pretepov, in vseh treh profilov na facebooku Olovca naj bi ponudil dodatne odgovore - tudi na vprašanje, koliko poškodb v obtožnici, očitanih obtožencema, je nastalo med prijateljskim ravsanjem. Kot sta že takoj po aretaciji povedala takrat 20-letni Olovec in 29-letni Kovač, so pesti najprej zapele »za foro«.

Ali je svojevrstno zabavo res predlagal zdaj pokojni Cekuta, ki je bil višji in na videz močnejši od Olovca, bo sodišče slišalo julija. Po naših podatkih je trojica večji del 12. februarja pila vino, tudi šmarnico, in kartala. Opogumljena Cekuta in Olovec sta sprva prijateljsko tekmovala, kdo bo koga prvi spravil na tla. Kovač je domnevno že takrat igral predvsem vlogo snemalca. Ko je mladeničem zmanjkalo cigaret, se je Cekuta usedel na kolo in se odpravil po nakupih, a se je, ko je minilo že precej časa, okoli polnoči vrnil še vidno bolj opit. Menda brez cigaret in denarja.

V tistem trenutku se je domnevno vnel prepir. Ko je Kovač Olovcu preklel mater, ki ga je pred leti rešila iz goreče hiše, in mu povedal, kaj bi z njo delal, se prijateljsko merjenje moči umaknilo nenadzorovanemu besu. Sledili naj bi trije posnetki pretepov in izživljanja nad Cekuto, zadnji predvajan v živo, o katerem je policija bila obveščena ob 3.22, je najdaljši.

Cekuta je ob drugi uri zjutraj s telefonom želel priklicati brata Dejana, a se mu ta ni javil. Ali je šlo za klic v sili, verjetno ne bomo izvedeli nikoli.

Življenje na družbenem dnu

Stična točka vseh treh nekdanjih prijateljev je dolgoletno življenje na družbenem dnu, prežeto z alkoholom in revščino. Zgodaj dopoldne po usodni noči so vsi trije imeli v krvi dovolj alkohola, da bi jim policija v primeru vožnje za volanom odvzela vozniško dovoljenje. Nezanemarljiv je podatek, da je bil najbolj opit ravno danes pokojni Cekuta, ki se ob najmanj dvakrat večji količini alkohola v telesu verjetno ni bil niti sposoben dostojno braniti pred nizkoraslim Olovcem.

Vsi trije nekdanji prijatelji so živeli v neurejenih razmerah. Martin Kovač je v Žabjeku pri Podbočju od otroških let živel brez matere, le z očetom in velikimi količinami alkohola. Andrej Cekuta, na družinski posesti v Gorenjem Vrhpolju ni bilo več mogoče živeti in se je njegov oče preselil k šentjernejskim Romom, se je h Kovaču, kjer je bil usodno pretepen, preselil jeseni. Aleš Olovec pa je po požaru, ki je uničil hišo v Brlogu pri Podbočju, z materjo živel v zaselku Zavode pri Podbočju v hiši, ki jima jo je oddal župnik.

Država je vsem trem socialno šibkim družinam pomagala tudi z denarno pomočjo, v vseh treh primerih so pristojni vedeli, da mladeniči odraščajo v neprimernih razmerah. Če bi jih iz njih pravočasno iztrgali, bi jim morda povečali možnost za dostojno življenje. Namesto tega je eden med njimi 14. februarja izgubil boj za življenje, dva pa sta se včeraj na sodišču skrivala pred objektivi medijev.