Pijani voznik na prehodu za pešce zbil 23-letnico

Povzročitelj je imel v krvi 1,47 promila alkohola, policisti ustavili še več pijanih voznikov.

Objavljeno
07. marec 2017 21.31
Prometna nesreča Jesenice
Jure Predanič
Jure Predanič
Novo mesto – Ta ponedeljek so se policisti novomeške policijske uprave veliko ukvarjali s pijanimi vozniki. Ti so lani povzročili več kot 13,2 odstotka vseh prometnih nesreč na njihovem območju. V teh nesrečah je šest ljudi umrlo, 17 je bilo hudo poškodovanih, 73 pa lažje.

Povprečna stopnja alkohola pri povzročiteljih v teh nesrečah je lani znašala 1,47 grama alkohola na kilogram krvi. Med vozniki, ki so jih ustavili v ponedeljek, so bili tudi takšni, ki so to mejo krepko presegli, med njimi pa je bil tudi 36-letni povzročitelj hude prometne nesreče. Ta se je zgodila malo po 20. uri na Ljubljanski cesti v Novem mestu. Zaradi prehitre vožnje vozniku ni uspelo pravočasno ustaviti pred prehodom za pešce in je na prehodu trčil v peško, ki je z njegove leve strani pravilno prečkala cesto. Dekle, staro 23 let, je po trčenju odbilo na prednje vetrobransko steklo in čez streho vozila na vozišče, kjer je obležala. V nesreči se je peška hudo poškodovala. Policisti so ugotovili, da je povzročitelj vozil pod vplivom alkohola, v litru izdihanega zraka je imel 0,90 miligrama alkohola, kar je 1,87 grama na kilogram oziroma promila. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje, po končani preiskavi pa ga bodo tudi ovadili zaradi nevarne vožnje v cestnem prometu.

Voznika pospremili do »policijskega apartmaja«

To sicer ni edini primer, ki je tega dne izstopal. Med kontrolo prometa v Novem mestu so policisti nekaj po 19. uri namreč ustavili voznika opel astre in med postopkom ugotovili, da nima veljavnega vozniškega dovoljenja, vozil pa je neregistriran avtomobil, na katerem so bile nameščene registrske tablice, ki pripadajo drugemu vozilu. Vozniku, staremu 39 let, ki je imel v litru izdihanega zraka 0,45 miligrama alkohola (0,94 promila), so avtomobil zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Predrzen je bil tudi voznik, ki se je malo po 22. uri pripeljal na mejni prehod Slovenska vas, želel je zapustiti Slovenijo. Zaradi očitnih znakov pijanosti so policisti odredili preizkus alkoholiziranosti in hitro se je izkazalo, da je imel 28-letni voznik v litru izdihanega zraka 0,77 miligrama alkohola (1,60 promila). Odpeljali so ga v prostore za pridržanje in na sodišče podali obdolžilni predlog.

V noči na torek pa so novomeški policisti na parkirnem prostoru trgovskega centra v Novem mestu opazili voznika, ki je zaradi prehitre vožnje z vozilom trčil v ograjo in jo poškodoval. Voznik, star 33 let, je imel v litru izdihanega zraka 0,81 miligrama alkohola (1,68 promila). Odvzeli so mu vozniško dovoljenje in tudi zanj napisali obdolžilni predlog.