Predstavljal se je kot dekle in vdiral v računalnike

Mladenič iz Ljubljane je okužil vrsto računalnikov in se polastil nadzora nad njim.

Objavljeno
22. junij 2016 18.14
jer Prenosni računalniki, komunikacije, internet
Jure Predanič
Jure Predanič

Ljubljana – »Hej, ravno sem prišla s fotkanja. Slike si lahko ogledaš tuki,« je na račun radovednosti in želje po goli koži svoje žrtve prek spleta lovilo »mlado privlačno dekle«, v resnici pa 18-letni Ljubljančan. Nato je z virusom okužil računalnike sogovornikov, prišel do njihovih podatkov, jih po kameri tudi opazoval in v enem primeru zahteval plačilo.

Že leta 2014 je policija prejela prijavo srednje šole na območju Kopra, da naj bi eden od staršev dijakov prek šolske aplikacije eAsistent najmanj 84 uporabnikom oziroma staršem in učiteljem poslal dve sporočili s pripeto sumljivo datoteko, za katero se je izkazalo, da gre za zlonamerno škodljivo programsko kodo oziroma virus, je sporočila Anita Leskovec s koprske policijske uprave.

»Ugotovili smo, da je neznani storilec vdrl v osebni računalnik starša dijaka srednje šole, pridobil njegova uporabniška imena in gesla ter prevzel njegovo identiteto, nakar se je prijavil v šolsko aplikacijo in s pošiljanjem sumljivih sporočil poskušal z virusom okužiti še druge uporabnike te šolske aplikacije. Za izsleditev in identifikacijo storilca so potrebni podatki tujih ponudnikov različnih informacijskih storitev. Ti podatki so nato utemeljili sum, da je kaznivo dejanje storil 18-letnik iz Ljubljane,« je še povedala.

Policisti so pri Ljubljančanu opravili hišno preiskavo in mu zasegli osebni računalnik. Med preiskavo pa niso našli le dokazov o tem kaznivem dejanju, odkrili so tudi, da je uspešno vdrl v še najmanj 12 računalnikov na območju Slovenije. »Osumljeni je obiskoval različne spletne klepetalnice in se v njih predstavljal kot privlačno mlado dekle, ki išče nove prijatelje,« je povedala Leskovčeva. Kmalu jim je ponudil »svoje fotografije« oziroma fotografije dekleta, te pa so vsebovale virus, ki je okužil sogovornikov računalnik in mu omogočil popoln dostop in nadzor nad njim.

Da bi okužil čim več računalnikov, je uporabljal tudi predpripravljen robotiziran program, ki je samodejno iskal naključne obiskovalce in jim pošiljal predpripravljena sporočila z virusom, in to v najmanj 1200 primerih. Uporabljal je še druge tehnike. Na znanem spletnem oglasniku je denimo objavil več oglasov, v katerih je pod določenimi pogoji ponujal v dar elektronske naprave zabavne elektronike – zainteresirane je napotil, da se prijavijo s priloženo prijavnico, ki pa je vsebovala prikrito zlonamerno škodljivo kodo.

Najstnik je po vdoru z računalnikov večinoma preslikal občutljive podatke svojih žrtev, uporabniška imena in gesla – tudi za spletne finančne storitve, spletno pošto in podobno. Poleg tega jih je v večini primerov opazoval po spletni kameri, nekatere pa celo posnel, kar so počeli za računalnikom. Na podlagi teh fotografij in drugih podatkov so kriminalisti identificirali in obiskali 14 oškodovancev, starih od 16 do 70 let, iz vse Slovenije, ki so šele takrat presenečeno dojeli, da so bili žrtve vdora v zasebnost.

Ljubljančanu je pri tem pomagal 17-letnik iz okolice Postojne, njegova naloga je bila predvsem priprava virusov in širjenje teh po spletu. Policisti so ugotovili, da je Ljubljančan le v enem primeru zahteval plačilo 50 evrov (vendar je oškodovanec plačilo odklonil in z računalnika trajno izbrisal vse podatke), sicer pa je najstnika vodila zlasti želja po osebni uveljavitvi in potrditvi svojega znanja, so še sporočili s PU Koper.

Kriminalisti so koprskemu tožilstvu poslali ovadbo za 14 kaznivih dejanj napada na informacijski sistem (najvišja zagrožena kazen je dve leti zapora), kaznivo dejanje zlorabe osebnih podatkov (zagrožena je denarna kazen ali zapor do enega leta) in dve kaznivi dejanji izdelovanja in pridobivanja pripomočkov, namenjenih za kaznivo dejanje (zagrožena kazen je zapor do enega leta).