Po umiku obtožbe za nekdanjo policistko le še dva obtožena

Poleg nekdanjega domžalskega policista Gregorja Makovca na zatožni klopi ostaja Armin Vezirović, za Barbaro Šuštar pa je obtožba umaknjena.

Objavljeno
24. marec 2017 11.44
mfe*Makovec in Šuštar
I. R., STA
I. R., STA

Ljubljana − Nekdanji policist Gregor Makovec, ki naj bi imel po prepričanju tožilstva na vesti vrsto kaznivih dejanj, še vedno ni dogovoril na očitke tožilstva, saj se za zdaj ne zagovarja. Je pa tožilstvo zaradi pomanjkanja dokazov umaknilo obtožnico proti Makovčevi življenjski sopotnici in nekdanji policistki Barbari Šuštar.

Na začetku so na zatožni klopi sedeli štirje. A je Zoran Kusić očitke priznal in dobil pogojno kazen, proti Makovčevi zunajzakonski partnerici pa je zdaj tožilstvo, kot rečeno, zaradi pomanjkanja dokazov umaknilo obtožnico. Poleg Makovca na zatožni klopi ostaja še Armin Vezirović, kateremu je nekdanji policist domnevno priskrbel 160 uspavalnih tablet, da jih je ponujal odvisnikom na ljubljanski Metelkovi.

Makovcu tožilstvo očita več številnih kaznivih dejanj, med drugim vpletenost v neupravičeno proizvodnjo in promet z drogami, jemanje podkupnine in zlorabo položaja. Sojenje so na ljubljanskem okrožnem sodišču nadaljevali z zaslišanjem prič. Osredotočili so se predvsem na dve domnevni Makovčevi nezakonitosti.

Januarja predlanskim se je menda z že večkrat kaznovanim Edinom Lulićem dogovoril, da bo spremljal policijske zveze, ko bo ta s še dvema sostorilcema vlomil v trgovino na Dobu pri Domžalah. Makovec mu je menda razkril, da prodajalna nima alarma, in povedal, kje je ključ od sefa. Nekdanji policist se je namreč službeno s kaznivim dejanjem v tej trgovini že ukvarjal.

Po Lulićevih besedah je vlom predlagal drug policist, ki je Makovca ovadil nadrejenim in zaradi katerega se je ta sploh znašel v sodnem postopku. Za vlom je menda vedel tudi Makovec, ki je dal informacije o trgovini.

Hudi očitki

Nekdanjemu domžalskemu policistu tožilstvo poleg tega očita, da je februarja 2015 prijatelju Enesu Omeroviću dovolil, da je zaradi marihuane prijetega in vklenjenega Janeza Pevca udaril v glavo, mu grozil in ga izsiljeval. Omerović je pričal, da je takrat izvedel, češ da je Pevc ob njegovi nenaseljeni hiši v Domžalah skril marihuano. Ko se je pripeljal do hiše, so bili tam Pevc in policisti, med njimi tudi dolgoletni prijatelj Makovec. Dopustil je možnost, da ga je tja poklical Makovec, prav tako se je spomnil, da je Pevca udaril, ko je slišal za drogo, poročajo mediji.

Obtožba Makovcu očita tudi, da si je prisvojil 0,8 grama heroina, zaseženega v hišni preiskavi v enem od stanovanj v Ljubljani marca 2015. Dogovoril se je menda tudi za prirejeno prometno nesrečo, ki jo je obravnavala njegova partnerka, policistka Šuštarjeva, da bi tako njegov znanec dobil nazaj zavarovalnino za poškodovan avtomobil. Makovec pa je menda za uslugo dobil 200 evrov. Za Šuštarjevo je postopek z umikom obtožbe končan.