Bilo je vprašanje časa, kdaj se bo zgodil Kemis 2.0

Državni organi so bili tokrat pri obveščanju prebivalcev precej hitrejši in bolj usklajeni kot pri požaru v Kemisu.

Objavljeno
21. julij 2017 17.13
Maja Prijatelj Videmšek
Maja Prijatelj Videmšek

Zalog − Bilo je samo vprašanje časa, kdaj se bo v Zalogu pri Novem mestu zgodil Kemis 2.0. Včeraj okoli četrte ure popoldne je požar, kot ga na Dolenjskem ne pomnijo že trideset let, zajel upravno stavbo in zbirališče odpadkov podjetja Ekosistemi, za katerega prebivalci Zaloga že dobro desetletje opozarjajo, da deluje v navzkrižju z vsemi predpisi in dovoljenji. Zgorela je velika količina plastičnih odpadkov in lesnih peletov, ki jih podjetje predeluje v alternativna goriva in jih prodaja trboveljski cementarni Lafarge.

Direktor podjetja Gregor Kovačič se je ob našem prvem klicu na eno od dveh telefonskih številk vprašanjem poskušal izogniti, češ da smo poklicali napačno osebo. Ob drugem klicu se je občutno živčen − pojasnil je, da bo ravno podal izjavo pred kriminalisti − popustil, vendar ni znal povedati, koliko odpadkov je bilo v obratu v času požara.

Odločno je zanikal, da zbirajo tudi nevarne odpadke, saj da podjetje nima okoljevarstvenega dovoljenja za to dejavnost. Ob pripombi, da so gasilci s prizorišča požara poročali o vrečah s takšno oznako, je dodal, da njihovo podjetje ni edini poslovni subjekt, ki deluje na tej lokaciji. Katera so tista druga podjetja, naj preverimo sami, nam je naložil nalogo.

Foto: Tomi Lombar/Delo

Jože Špendal: Apokalipsa

»Apokalipsa,« je dogodek, že četrti požar v Ekosistemih v zadnjih štirih letih, strnil Jože Špendal, čigar hišo od podjetja ločita le živa meja in žičnata ograja podjetja. »15 minut po izbruhu požara smo morali z dovoza umikati avtomobile. Prepričan sem bil, da bo hiša zgorela. Gasilci so jo varovali pred požarom s šestimi vozili. Sreča v nesreči je bila, da je veter ogenj zanesel v drugo smer.«

Sam v hiši ne stanuje več, saj se je prav zaradi neznosnosti sobivanja z dejavnostjo v obratu, ki mu preprosto pravi deponija, preselil drugam. 38 prebivalcev bližnjega bloka pa naj bi bilo v četrtek zvečer evakuiranih in so noč preživeli v osnovni šoli v Vavti vasi.

Jože Špendal je tudi eden od članov civilne iniciative Ivančna Gorica, ki že leta opozarja na neprimernost takšne dejavnosti sredi stanovanjskega naselja, in na nepravilno, neurejeno in preobremenjeno zbirališče odpadkov. Različnim inšpekcijskim službam, ministrstvu za okolje in Agenciji RS za okolje, županu občine Straža, politikom na državni ravni in varuhinji človekovih pravic so v zadnjih letih poslali nešteto pritožb, slikovnih in video dokazov, a odgovora niso dobili. »Zdaj je prepozno,« ocenjuje Špendal, a če bi moral izpostaviti glavnega krivca, da se v vseh teh letih ni nič premaknilo, bi to bila okoljska inšpekcija in občinska oblast. »Nekdanji straški župan Alojz Knafelj nam je pred dvema letoma dejal, da smo žal kolateralna škoda Ekosistemov,« se spominja Špendal.

Plut: Zakaj občina ni ukrepala?

Franc Plut, eden od soustanoviteljev civilne iniciative, na ta seznam prišteva tudi zdajšnjega župana Dušana Krštinca. Na požarišču smo ga srečali v gasilski obleki, a mu je bilo ob vprašanjih vidno nelagodno. Zakaj občina ni ukrepala ob številnih opozorilih občanov in evidentnih kršitvah podjetja, ki je gomile odpadkov skladiščilo kar pod milim nebom?

»Če govorimo o izdaji gradbenih in okoljevarstvenih dovoljenj, vemo, da ta ni v pristojnosti občine, temveč v pristojnosti Arsa, ki je podjetju tudi izdal okoljevarstveno dovoljenje za obdelavo in dodelavo nenevarnih odpadkov. V obdobju mojega predhodnika smo imeli sestanke s pripadniki civilnih iniciativ in skupaj opozarjali pristojne službe glede neurejenosti v podjetju. Kolikor mi je znano, je inšpektorat za okolje izdal tudi odločbe, zadnja pa, kolikor vem, še ni bila izvršena. Mislim, da je šlo za obvezo zgraditve nadstreška, ki pa je žal pogorel.« Podjetje bo po njegovih besedah moralo pridobiti novo gradbeno in okoljevarstveno dovoljenje, »kjer pa bo stranka v postopku tudi občina Straža«. Ko je podjetje pridobivalo okoljevarstveno dovoljenje, občine Straža še ni bilo, pojasnjuje. Ne glede na to pa z odsekanim »ne« odgovori, ali je podjetje še dobrodošlo v občini.


Foto: Tomi Lombar/Delo

V četrtek je požar s pomočjo helikopterja Slovenske vojske gasilo okoli 200 gasilcev iz 27 dolenjskih gasilskih društev. Do današnjega jutra jim ga je uspelo omejiti, vendar je na požarišču še vedno tlelo, z njega pa se je valil valil gost belkast dim, ki ga je veter sunkovito obračal na različne strani. Včeraj je dimni oblak zaneslo proti delu Novega mesta, kjer so bolnišnica, zdravstveni dom, naselje Drska in avtobusna postaja, ter naprej proti Gorjancem, smrad po goreči plastiki so zaznali celo v Beli Krajini. Danes se je veter obrnil v nasprotno smer in z njo tudi oblak dima in saj.

Danes v dopoldanskih urah je bilo na prizorišču še okoli 80 gasilcev. Večina jih je vidno utrujenih, a dobro razpoloženih posedala in ležala ob nezgorelih stavbah v notranjosti in v senci dreves zunaj obrata. Kaj boli glava? »Je že nehala,« se je pošalil eden od njih. »Tako nedolžno, kakor je videti, pa vendarle ni bilo,« dodaja drugi. »Tam,« pokaže proti na pol podrti požgani hali, »so bile naložene tri metre visoke kocke stisnjene plastike. Vsa je pogorela. Poleg plastičnih odpadkov in velike količine lesnih sekancev je zgorela tudi streha s fotovoltaičnimi paneli in azbestno kritino,« dodaja.

Več gasilcev se je včeraj zaradi vdihavanja dima blažje zastrupilo, a so bili ustrezno oskrbljeni, in so zdaj že v redu, pove direktor in poveljnik novomeškega gasilskega reševalnega centra Gregor Blažič. Uničenih je bilo precej zaščitnih oblek in opreme, tudi številne gasilne cevi. O stroških intervencije Blažič še ne more govoriti, saj bo gašenje trajalo vsaj še tri dni, ocenjuje pa, da se bodo povzpeli preko sto tisoč evrov.

Ob deseti uri dopoldne se je v gašenje zopet vključil vojaški helikopter, ki je vodo zajemal iz bližnje Krke. Novo postavljeni hidranti okoli Ekosistemov naj namreč še ne bi bili priključeni na vodovodni sistem. Kakšno uro pozneje je pilot helikopterja gasilcem sporočil, da bodo morali zopet začeti gasiti okoli obrata, saj sam dela ne bo zmogel. Zaprosil jih je tudi, naj vpokličejo več intervencijskih vozil z brizgalkami.

Nekoliko povišane vrednosti delcev v zraku

Pristojni državni organi so bili pri obveščanju prebivalcev in meritvah precej hitrejši in bolj usklajeni kot pri požaru v Kemisu. Institut Jožef Stefan je onesnaženost zraka z mobilno ekološko enoto Elme začel meriti že včeraj, Arso se mu je pridružil danes dopoldne in svojo mobilno enoto postavil pri letališču v bližini požara. Meritve iz slednje so pokazale »nekoliko povišane vrednosti delcev v zraku«. Zaposleni na Arsu so skupaj z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano odvzeli tudi dva vzorca reke Krke in vzorec izcednih gasilnih voda. Določili so lokacije za odvzem vzorcev zemljine in se dogovorili za odvzem podzemnih voda. Obe vzorčenji bosta izvedeni v naslednjem tednu, so zapisali na spletni strani.

Odzvala se je tudi ministrica za okolje Irena Majcen, a kaj več od pavšalne ocene tudi tokrat ni bila sposobna. Nenavadno se ji zdi, da se je letos zgodilo toliko požarov v podjetjih, ki se ukvarjajo z odpadki. Kot eno od rešitev pa od podjetij pričakuje zagotovitev 24-urne prisotnosti »nekoga, ki bi požar pravočasno zaznal in nemudoma začel ukrepati, preden se razširi«.

O velikosti vplivnega območja požara še ni mogoče govoriti, saj agencija za okolje še izdeluje modeliranje gibanja vetrov, je povedala Bonia Miljavac z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). »Vemo, v katero smer je šel oblak, kako daleč, pa še ne.« Miljavčeva je prebivalcem nekaj ur po izbruhu požara v vasi Loke nedaleč od gorečega obrata priporočila, naj se zadržujejo v zaprtih prostorih, dan pozneje pa odsvetovala še uživanje vrtnin in pridelkov, na katerih so vidni sledovi saj, dokler ne bodo znani rezultati analiz vrtnin in koruze. To naj bi se zgodilo v desetih dnevih.

Vodo iz vodnjakov in kapnico po prvih padavinah naj preusmerijo stran. Pitna voda pa ni ogrožena, saj so zajetja »na dovolj veliki razdalji od požara«. Pričakujemo manj zahtevno problematiko kot na Vrhniki, saj tukaj ni bilo nevarnih odpadkov,« je zagotovila predstavnica NIJZ, a njene besede so se že izgubljale v vetru. Za prebivalce okoli pogorišča in vse prebivalce novomeške kotline, ki so že dva dni obdani s sivo meglico, ki zaudarja po plastiki, je bila škoda že storjena. Bo kdo zanjo odgovarjal? Za Kemis ni še nihče.