Pravda o zavzetju hotela Štorman

Poravnave ni bilo. O zahtevku nekdanjega gostinca Zvoneta Štormana, naj mu sedanji hotel Celeia vrnejo v posest, sodišče niti včeraj ni začelo razsojati.

Objavljeno
26. januar 2015 18.01
Brane Piano
Brane Piano
Celje – Nekdanji hotel Štorman je že od lani prenovljen, spet odprt in preimenovan v hotel Celeia. Njegov lastnik je podjetje Eurotas, ki ga vodi Aleksander Jančar. Hotel mora odplačati do leta 2017. A Štorman zahteva, naj mu hotel vrnejo v posest.

Niti po neuspeli poravnavi včeraj sodnica celjskega okrajnega sodišča Sanda Klanšek še ni začela razsojanja o zahtevku Antona Zvoneta Štormana oziroma njegove stečajne upraviteljice, naj jim hotel vrnejo v posest.

Naj spomnimo, da so 2. januarja lani odvetnik Franci Matoz ter nadzornik Eurotasa in direktor družbe Administrator Tomaž Krajnc v dogovoru s KBM Leasingom (KBML) in s pomočjo varnostnikov Prosignala iz hotela pregnali Štormanovo osebje in goste ter hotel zasegli. Eurotas je pred tem od KBML hotel, za katerega je Štorman zamujal z odplačevanjem lizinga, kupil za 1,5 milijona evrov z odlogom plačila. Hotel so prevzeli samovoljno in brez sodne odločbe, organi pregona pa v tem niso prepoznali elementov kaznivih dejanj oziroma so pojasnili, da je Štorman predlog za pregon umaknil.

Štormanovi odvetniki, zdaj ga zastopa Rudi Potrpin, so zaradi odvzema oziroma motenja posesti lani vložili tožbo proti KBML, Matozu, Jančarju, Eurotasu, Krajncu, Administratorju in Prosignalu.

Klanškova, ki je pred letom dni zavrnila Štormanovo zahtevo za izdajo začasne odredbe zaradi motenja posesti, je danes na predlog Potrpina in odvetnic toženih strank začetek glavne obravnave preložila na marec. Ena izmed toženih strank je namreč šele minuli petek vložila ugovor na tožbo in vsi so se strinjali z odlogom. Katarina Kus iz Odvetniške pisarne Zidar Klemenič, ki zastopa KBML, je povzela bistvo ugovora: »Vse tožene stranke trdimo, da Štorman nima pravnega interesa za vodenje te pravde vse od začetka stečajnega postopka nad njim, saj več ni podjetnik. Sodišče mora tožbo zavreči in je sploh ne obravnavati.« Potrpin je odvrnil, da brez posesti podjetnik težko dobi soglasje sodišča za nadaljevanje opravljanja dejavnosti, kar bi Štorman še vedno lahko zahteval.

V stečaju gostinca Antona Zvoneta Štormana, ki ga vodi upraviteljica Alja Markovič Čas, je ta priznala 6,5 milijona evrov terjatev. Eurotasu je v najem oddala zemljišče okoli hotela v Celju, v najemu pa so delno oziroma v celoti njegova gostišča oziroma oprema v Šempetru, Parižljah in Šmarju pri Jelšah.