Smrt Danila Slivnika: si je vzel življenje zaradi afere Karner?

Danilo Slivnik je trdil, da z nečakinjo in njenim možem ni poslovno sodeloval.

Objavljeno
07. januar 2012 11.56
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana – Ime Danila Slivnika, ki so ga včeraj našli mrtvega v hiši v Ljubljani, se je ta teden večkrat pojavilo v medijih. Njegovo nečakinjo Alenko in njenega moža Mihaela Karnerja so namreč konec lanskega leta v Avstriji aretirali zaradi preprodaje anabolnih steroidov.

Zakonca, ki sta trenutno v izročitvenem priporu v Celovcu, sumijo, da sta od leta 2000 s prodajo anabolnih steroidov prek mreže spletnih strani zaslužila najmanj 50 milijonov ameriških dolarjev. Zasluženi denar sta domnevno prala prek številnih slamnatih podjetij, tudi z vlaganjem v nepremičnine.

Lastništvo prenesel v Belize

Hitro se je razvedelo, da je Alenka Karner nečakinja publicista Danila Slivnika, in pojavila so se vprašanja, ali je Slivnik povezan z domnevno nezakonitimi posli. Pojavilo se je še nekaj imen družine Slivnik. Kot je poročal časnik Dnevnik, je možno, da je Karner za preiskavo vedel, zaradi česar je dva meseca pred aretacijo lastništvo večjega zemljišča na Viču prenesel v Belize, eno od njegovih podjetij v Sloveniji pa je pristalo v lasti Uroša Slivnika, sina Danila Slivnika.

Z Urošem Slivnikom je v Belizeju sicer že avgusta lani ustanovil dve podjetji. Slivnik je Karnerju leta 2006 tudi prodal hišo v Rožni dolini, katere vrednost portal Gursa ocenjuje na 768.645 evrov. Kot so še zapisali, Slivnika in Karnerja povezuje tudi projekt gradnje stanovanjske soseske na Viču, Uroš Slivnik pa živi v stanovanju v Ljubljani, ki je nekdaj pripadalo Karnerjevima. Slivnik je sicer zanikal, da bi bil z Mihaelom Karnerjem kakorkoli poslovno povezan.

Pojasnjeval pred kamerami

Ta teden je Danilo Slivnik dvakrat stopil pred televizijske kamere. V sredo je za nacionalno televizijo sprva zatrdil, da je lastništvo parcel na Viču v stoodstotni lasti Karnerja, po dobri uri pa je novinarjem po telefonu sporočil, da je izvedel, da so se v zadnjem mesecu zgodile nekatere lastniške spremembe zunaj Slovenije, in da ne ve več, kdo vse je lastnik teh parcel.

Kot so še poročali v osrednjem Dnevniku, je iz zapisov na nekem spletnem forumu razvidno, da so že leta 2001 kupci svarili pred posli Karnerjevih, v katere sta bila domnevno vpletena tudi Karnerjev brat Matevž Karner in sestra Danila Slivnika Marjeta Slivnik, sicer mati Alenke Karner. Karner je menda na različnih spletnih straneh prodajal preparate, kasneje pa jih niso dostavili.

Slivnik je spregovoril tudi v oddaji Svet na Kanalu A in povedal, da je v priporu v Celovcu obiskal nečakinjo, ter pojasnil, kako je potekala preiskava. Potrdil je, da je bil dvakrat v pet milijonov vredni hiši zakoncev Karner v Bad Kleinkirchheimu.

Zanikal je, da bi karkoli vedel o spornih poslih. Kot je dejal, ni imel razlogov, da bi dvomil o njunem poslovanju, poudaril pa je, da sta se ukvarjala s prodajo generičnih zdravil po vsem svetu.