Štirje preprodajalci že priznali krivdo in se pokesali

Robet Žirovnik s sodelavci preprodajal mamila, nekateri sklenili sporazum o priznanju krivde.

Objavljeno
03. september 2017 23.55
Nada Černič Cvetanovski
Nada Černič Cvetanovski
Krško – Medtem ko glavni med obtoženimi preprodajalci, znani pripornik Robert Žirovnik, ki je pred leti z Jako Ulčnikom pobegnil iz zaprtega oddelka Psihiatrične bolnišnice Polje, čaka na hladnem, so proti nekaterim soobtoženim na sodišču izpeljali predobravnavne naroke.

Čeprav je Dejan Bajramović, eden od članov združbe, na hodniku sodišča opozarjal, da bo zahteval odstranitev novinarke iz sodne dvorane, se je moral sprijazniti z navzočnostjo medijev, čeprav šele po tem, ko je zahteval kopijo odločbe vrhovnega sodišča o prisotnosti javnosti, da se je prepričal, ali je res vse po predpisih in zakonu.

Heroin, kokain, konoplja in tablete

Sodeč po njegovem kazenskem listu se sam v življenju ne drži tako strogo zakonov. Bil je že obsojen zaradi pečanja z mamili in tudi tokrat ga je zaradi sodelovanja v trinajstčlanski združbi doletela zaporna kazen. Tako njemu kot Njegošu Banoviću, ki sta zdaj prva prišla na vrsto za sojenje, so dokazali več prodaj heroina, kokaina, konoplje in prepovedanih tablet. Oba obtožena sta s tožilstvom sklenila sporazum o priznanju krivde in se pogodila glede kazni. Bajramovič je bil obsojen na eno leto in osem mesecev zapora, v treh mesecih po pravnomočnosti sodbe pa mora plačati še šest tisoč evrov stranske denarne kazni. Banović je bil obsojen na eno leto in pet mesecev zapora, stranska denarna kazen, ker je dejanje storil iz koristoljubja, pa je tri tisoč evrov. Vsak od njiju bo ostal še brez dobrega stotaka, ki jim bo odvzet zaradi protipravno pridobljene premoženjske koristi.

Če je bila višina kazni dogovorjena s sporazumom, pa je obtožena zmotilo, da ju sodnica Marija Breznik ni oprostila stroškov sodnega postopka in sodne takse. Ocenila je, da njuno finančno stanje ni tako šibko, kot poskušata prikazati. Motilo ju je tudi, ker sta ostala brez telefonov, ki so bili predmet kaznivega dejanja in jima jih je sodišče zaplenilo. Moledovala sta, naj jima sodišče vsaj preslika fotografije otrok, potrebovala bi tudi kakšno številko iz telefonskega imenika.

Na sojenje čakajo v priporu

Oba obtožena, ki morata skrbeti za svoje mladoletne otroke, sta prosila za čimprejšnje prestajanje zaporne kazni. Banović bi zapor prestajal v Mariboru, kjer živi tudi njegova partnerka z otrokom, Bajramović pa je zaprosil za prestajanje kazni v Kopru. Zapori na Dobu bi bili zanj slaba izbira, saj tam dela njegov nekdanji prijatelj, zdaj pa partner njegove nekdanje partnerke. Bajramović, ki se nikoli več ne bo vrnil na stara pota in bo obrnil nov list, se bo podal še v boj za skrbništvo nad svojima otrokoma.

Njuni odjemalci mamil v glavnem še čakajo na sojenje, nekateri tudi v priporu. Glavni med njimi je Robert Žirovnik, znani pripornik, ki je pred leti z Jako Ulčnikom pobegnil z zaprtega oddelka Psihiatrične bolnišnice Polje, pa njegova partnerka Bojana Košir, ki se je tudi že znašla pred obličjem sodnice, vendar kaznivih dejanj ni priznala. V priporu čaka tudi zloglasni povratnik Mario Urh. Njegova partnerka Zvezdana Kovačič je dejanje že priznala, tožilstvo je zanjo predlagalo pogojno zaporno kazen. V priporu prav tako še čaka druga najpomembnejša v razpečevalski verigi Polona Kukovičič, ki pa na pogojno kazen ne more upati.