Umrl Marjan Jereb, nekdanji minister za zdravje

Poklicno se je posvetil radiologiji, po upokojitvi pa je bil mentor specializantom v ljubljanskem kliničnem centru.

Objavljeno
26. januar 2017 17.54
mfa_marjan_jereb
Be. B., STA
Be. B., STA

Ljubljana - V noči s ponedeljka na torek je v 87. letu starosti umrl nekdanji minister za zdravstvo Marjan Jereb. To funkcijo je opravljal v četrti slovenski vladi, ki jo je med letoma 1997 in 2000 vodil premier Janez Drnovšek. Pokojni zdravnik se je poklicno posvetil radiologiji, zasedal je tudi vodilna mest na priznanih klinikah.

Po končani klasični gimnaziji in medicinski fakulteti je do leta 1961 delal na Onkološkem inštitut v Ljubljani, nato pa se je za 12 let odpravil na Švedsko. Tam je večina časa delal na torakalni kliniki Karolinske bolnišnice v Stockholmu, kakor je zapisano v arhivskih vladnih gradivih.

V letih od 1971 do 1975 in od 1977 do 1984 je bil vodja torakalne diagnostike na radiološkem oddelku State University of New York, Downstate Medical Center, in Kings Countrs Hospital Center, New York City. Vmes je podobno službo opravljal na rentgenološkem oddelku Kliničnega centra v Ljubljani. Doktorat iz radiologije je opravil leta 1985 na Univerzi v Ljubljani.

Univerzitetni predavatelj

Marjan Jereb je bil na Švedskem in v ZDA tudi kot univerzitetni predavatelj. Od leta 1966 do leta 1973 je bil klinični predavatelj na Karolinskem institutu v Stockholmu, od leta 1979 do leta 1984 pa izredni profesor na State University of New York. Bil je član newyorške akademije znanosti, ameriškega društva univerzitetnih radiologov in združenja švedskih radiologov, je še mogoče prebrati v arhivskih gradivih.

Uvedel je diagnostično punkcijo mediastinuma in je zato tudi v mednarodni literaturi eden pogosto citiranih slovenskih zdravnikov. Po upokojitvi se je med drugim posvetil mentorstvu specializantom v ljubljanskem kliničnem centru, so povedali v SLS. Pokojni zdravnik in predavatelj je bil namreč član SLS, nekaj časa tudi član sveta stranke.