V zadevi Semenarna bo zaslišan tudi Mesojedec

Država je z 0,5 milijona evrov celo subvencionirala prezaposlitev 150 delavcev iz Semenarne Ljubljana na podjetje Semfin.

Objavljeno
17. junij 2015 19.52
Mesojedec
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Novomeško okrožno državno tožilstvo je za Davida Kavčiča (Semfin) ter nekdanje vodilne može v Semenarni Ljubljana Boruta Mavsarja in Saša Miklavca predlagalo opravo posameznih preiskovalnih dejanj na okrajnem sodišču zaradi utemeljenega suma, da so storili kaznivo dejanje kršitve temeljnih pravic delavcev, ker zavestno niso ravnali po predpisih o prenehanju delovnega razmerja, plači in drugih prejemkih in plačilu predpisanih prispevkov, s čimer da so oškodovali Silva Mesojedca.

Semfin samo slamnato podjetje?

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je v letih 2009 in 2010 objavilo javni razpis za izvajanje razvojnoinvesticijskih projektov ter spodbujanje prezaposlitev in samozaposlovanja. Zahteva razpisa je med drugim tudi bila prezaposlitev za vsaj leto dni, kar so v Semenarni s pridom izkoristili in približno 150 delavcev z Mesojedcem vred prezaposlili na podjetje Semfin, za kar so prejeli pol milijona evrov finančne vzpodbude.

Sum, da je Semanarna Ljubljana delavce prezaposlila izključno zaradi pridobitve državnih subvencij preko družbe Semfin, preverja sektor kriminalistične policije ljubljanske policijske uprave. Toda, pozor. Družba Semfin pred tem ni imela ne sredstev, opreme, kapitala in ne zaposlenih. Semenarna oziroma takratni vodstveni kader je še naprej vodil celotno kadrovsko politiko glede prezaposlenih delavcev. Z izdanimi fakturami Semfinu so tako denar iz naslova subvencij črpali nazaj na Semenarno.

Direktorja Semenarne in Semfina, Anton Prašnikar (predhodnik Mavsarja) in Jelka Stopar Metelko (predhodnica Kavčiča), sta 25. maja leta 2010 sklenila pogodbo o prenosu delavcev, v kateri je bilo jasno zapisano, da v kolikor prenesenim delavcem preneha delovno razmerje v podjetju Semfin, se Semenarna Ljubljana zavezuje vzeti delavce nazaj v delovno razmerje. V začetku leta 2012 pa sta že nova direktorja Semenarne in Semfina, Mavsar in Kavčič, sklenila pogodbo o prenosu delavcev na Semenarno, kar pa ni veljalo za Mesojedca, ki je pol leta pred tem iz rok Miklavca (kadrovnik Semenarne, op. p.) prejel izredno odpoved delovnega razmerja, ki jo je podpisal Kavčič. Mesojedec je nato zoper Semfin vložil tožbo na delovno in socialno sodišče in jo tudi dobil. Na višje delovno in socialno sodišče se je nato pritožil toženec, a je izgubil oktobra 2012. Na podlagi obeh razsodb bi tako moral Semfin pozvati Mesojedca nazaj na delo in mu izplačati vse plače s prispevki vred od 21. julija 2011. Podjetje je Mesojedca sicer formalno pozvalo na delo, a delati dejansko ni začel, ni mu bilo na novo vzpostavljeno delovno razmerje, niti ni prejel nobene plače, saj je bilo podjetje blokirano in ni več poslovalo.

Kavčič obžaluje dejanja

Kavčič je za Delo povedal, da je bil zgolj lutka v rokah vodilnih Semenarne, da je papirje zgolj podpisoval, da so ga pripeljali žejnega čez vodo in med drugim tudi, da se mu Mesojedec smili ter da bo določene stvari dokazal na sodišču. Po njegovem prepričanju bi bilo prav, da Semenarna izplača dolg do Mesojedca (solidarnostna klavzula), saj ima Semfin že dalj časa blokiran transakcijski račun in tega ne more storiti. O vzrokih za Mesojedčevo nezaželenost v Semenarni smo doslej že večkrat poskušali pridobiti izjavo Mavsarja (zdaj je vodja nabave hotelov Bernardin v Portorožu), a neuspešno.
Po prepričanju novomeškega okrožnega državnega tožilstva je bil prenos dejavnosti maloprodaje Kalia iz Semenarne na Semfin izvršen zaradi pridobitve državne subvencije, saj podjetje Semfin do 30. junija 2010 sploh ni imelo zaposlenih delavcev, kakor tudi ne po 1. februarju 2012.

Iz bilančnih izkazov Semfina je razvidno, da je imela družba čisti poslovni izid samo v letih 2010 in 2011, saj so bili v tem obdobju izrazito povečani prihodki od prodaje. V letih 2009 in 2012 je družba poslovala negativno, prihodki od prodaje pa so bili glede na leti 2010 in 2011 zanemarljivi. Po naših informacijah naj bi na sodišču jutri kot priče zaslišali Jelko Stopar Metelko, Silva Mesojedca, Anito Ličen Žagar, Barbaro Pečavar Nežmah, Jožefa Berdnika, Leonido Žabot, Lucijo Žumer, Mojco Dimic, Darjo Rus, Antona Prašnikarja, Janeza Zajca in Tatjano Medved.