Vzpon in padec Igorja Bavčarja

VIDEO: Kako je tekla kariera človeka z medvedjo karizmo.

Objavljeno
02. avgust 2017 15.25
Suzana Kos
Suzana Kos

Medtem ko se je te dni hladil ob Bohinjskem jezeru in so ga pri tem ujeli novinarji komercialne televizije, s tem pa spet sprožili val ogorčenih komentarjev javnosti, Igor Bavčar izvaja nove in nove manevre, da bi si podaljšal čas na prostosti. Tako so ga 20. julija na Dobu, kjer bi moral začeit prestajati petletno zaporno kazen, čakali zaman.

Na Okrožno sodišče v Ljubljani je namreč le nekaj dni pred tem posredoval prošnjo za odlog prestajanja kazni, kasneje pa je zahteval tudi izločitev predsednika sodišča Marjana Pogačnika in podpredsednice Sonje Ilovar Gradišar iz postopka odločanja.

Nato je na vrhovno sodišče vložil še pritožbo na sklep višjega sodišča, ki ni soglašalo z njegovo zahtevo po izločitvi sodnikov v odločanju okrožnega o zahtevi za odlog prestajanja kazni. Na vrhovnem sodišču imajo tudi že njegovo zahtevo za varstvo zakonitosti, vendar ju v času počitnic ne obravnavajo.

V zapor mora zaradi obsodbe pri poslu preprodaje delnic Istrabenza, v katerem je nameraval izvesti managerski prevzem. Družba ki je bila nekoč eden od paradnih konjev slovenskega gospodarstva je na kolenih, zapustil jo je po šestih letih, prezadolženo in vprašanje je ali je upniki konec leta ne bodo končali njene agonije.

Premoženja za poplačilo svojih dolgov namreč nima dovolj, njen koprski sedež so po več desetletjih že tudi formalno preselili v Portorož, kjer je sedež Istrabenzove hčerinske turistične družbe. Prav hoteli so sicer še edino pomembno premoženje Istrabneza, holdinga, v katerem je bilo ob njegovem višku več deset hčerinskih družb, deloval pa je tako na področju energetike, turizma in prehrambene industrije. Vse drugo je bilo za poplačilo dolgov 900 milijonskih že prodano. Najprej Hrvatom Droga Kolinska.