Za dva mrtva 400 ur dela v splošno korist

Voznik, ki je povzročil nesrečo z dvema smrtnima žrtvama, je sklenil dogovor s tožilstvom.

Objavljeno
18. november 2013 18.29
SLO.,LJ., SOJENJE ZOPER OBD. RADA VODLANA, 18.11.2013, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana – Namesto zapora bo Rado Vodlan, ki je predlani povzročil tragično prometno nesrečo z dvema smrtnima žrtvama, skladno z dogovorom s tožilstvom opravil 400 ur dela v splošno korist. »Krivdo priznam in dejanje obžalujem,« je bil kratek njegov odgovor na vprašanje, ali prizna krivdo.

Osemnajstega septembra 2011 ob 12.30 se je na avtocestnem odseku pri Dragomerju iz smeri Šentjakoba proti Domžalam italijanski državljan Ezio Gallo s toyoto camry na mestu, kjer je potekalo delo na cesti in je bil zaprt vozni pas ter hitrost omejena na 80 kilometrov na uro, približal koloni počasi vozečih vozil. Za kolono je tudi sam zmanjšal hitrost, prižgal vse štiri smernike in se skoraj ustavil, ko je v vzvratnem ogledalu zagledal črn BMW, ki se približuje z veliko hitrostjo.

Takoj je dojel, da se bo zgodila nesreča, a časa za ukrepanje ni bilo. Ko se je Gallo prebudil iz nezavesti, je najprej pomagal bratu, da je zlezel iz vozila, na zadnjih sedežih pa je zagledal ženo in mater, ki se nista premikali. Zaradi poškodb, ki sta jih utrpeli v silovitem trčenju, sta umrli na kraju nesreče. Ko ga je zaslišal preiskovalni sodnik, je še povedal, da takrat povzročitelja nesreče sploh ni videl, mu je pa Rado Vodlan dva meseca pozneje poslal pismo, v katerem je izrazil sožalje in obžalovanje dogodka, za katerega je tudi priznal, da je bila njegova napaka.

Devet poškodovanih v sedmih avtomobilih

Za volanom avtomobila BMW X6 z ameriško registracijo je sedel danes 38-letni Rado Vodlan iz Kamnika, ki očitno sploh ni zavrl, tako je v preiskavi povedalo tudi več prič, prav tako na cesti ni bilo vidnih sledov. Na policiji so takrat pojasnili, da je bilo v nesreči udeleženih kar sedem vozil. Potem ko je povzročitelj trčil v toyoto, je to odbilo v opel astro, to pa v opel insignio. Zadnji avtomobil je nato odbilo v ford ka, tega pa v suzuki SX4. Pri tem je povzročiteljev BMW X6 trčil tudi v citroë n C4. V nesreči sta umrli Italijanki, stari 86 in 58 let. Prav tako je bilo v nesreči poškodovanih še devet ljudi, vse so odpeljali v ljubljanski klinični center.

Vodlan je v preiskavi povedal, da je imel tempomat nastavljen na 134 oziroma 143 kilometrov na uro, na tem odseku se je vozil vsak dan. Nato ga je obšla slabost, kar se mu je sicer občasno dogajalo po tem, ko je nehal kaditi.

Več prič, ki so jih zaslišali v preiskavi, je povedalo, da je bilo na odseku pred zožitvijo več prometnih znakov z osvetlitvijo, vse so tudi videle prometni znak, ki omejuje hitrost na 80 kilometrov na uro. Tudi vreme je bilo lepo in vidljivost je bila dobra, je povedala ena od zaslišanih prič, ki je med drugim dejala tudi, da je po nesreči videla dva fanta, ki sta sedela na ograji. Eden od njiju je rekel, da je voznik beemveja in da se je zaletel, ker je za trenutek pogledal na desno stran, kjer se je nekaj dogajalo.

Postopek na sodišču se je včeraj hitro končal, saj sta se zagovornik Peter Volgemut in tožilka Irena Primic Kožuh dogovorila za kazen za kaznivo dejanje povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti, za kar je Vodlanu grozilo do osem let zapora. Sporazumela sta se za eno leto in osem mesecev zapora, namesto katerega pa bo Vodlan opravljal tako imenovano družbenokoristno delo. Kot je pojasnila tožilka, se ji glede na Vodlanovo iskreno priznanje, obžalovanje, družinske razmere (ima majhnega otroka in nosečo partnerko) ter nekaznovanost za kazniva dejanja in prekrške to zdi primerna kazen. Volgemut je dodal, naj sodišče upošteva, da ni šlo za hujšo kršitev cestnoprometnih predpisov.

Sodnica Špela Koleta, ki je upoštevala predlog tožilstva in Vodlanu naložila dogovorjeno kazen, je sicer poudarila, da se glede tega ne more strinjati z obrambo, neprilagojena hitrost je ob alkoholu namreč eden glavnih vzrokov za hude prometne nesreče, je dejala. Ob izreku sodbe je omenila vse olajševalne okoliščine, ki jih je navedla tožilka, je pa izpostavila tudi tragične posledice, ki prav tako vplivajo na težo tega kaznivega dejanja. Vodlan bo moral delo v splošno korist opraviti v dveh letih, plačal pa bo tudi stroške postopka.