Za obtoženega odrejen pripor, za pričo prisilna privedba

 Od četverice obtoženih, ki so krivdo priznali, na razplet čakata še Redžep Takaj in Davorin Krajnc.

Objavljeno
06. marec 2014 15.14
Kazenska zadeva zoper Nenada Džukiča Ljubljana 5.2.2014
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana – »Če bi prišel na sodišče, bi umaknil predlog za pripor, tako pa nikakor, saj se več kot očitno dela norca,« je izpostavil tožilec Boštjan Jeglič, ko je zatožna klop, rezervirana za Redžepa Takaja, znova samevala. Na sodišče ni prišla niti priča Andrej Jeršič, ki ga čaka prisilna privedba.

V kriminalni hobotnici se je ime Andreja Jeršiča večkrat omenjalo (po mnenju nekaterih bi moral sedeti celo na zatožni klopi, a zoper njega ni dovolj dokazov), vendar okrožna sodnica Andreja Sedej Grčar za njegovo zaslišanje ni imela tehtnih razlogov, dokler ni obtoženi Davorin Krajnc v dopolnjenem zagovoru razkril, da ga je po telefonu poklical moški, ki se je predstavil kot Andrej Jeršič. Naročil mu je, naj z računa dvigne malo več kot 200.000 evrov in jih izroči v določen poštni nabiralnik. Krajnc zanika pranje denarja iz malomarnosti, čeprav je priznal naivnost, zaradi katere so ga, tako pravi, preslepili.

Ker je Jeršič vabilo za glavno obravnavo prejel, nanj pa se ni odzval, ga zdaj čaka prisilna privedba. Nič kaj na sodišče pa ne vleče (čeprav je sicer reden obiskovalec sodišč, ima že kar obsežno kazensko kartoteko) niti obtoženega Redžepa Takaja, ki mu v tem procesu specializirani tožilec Boštjan Jeglič očita goljufijo v sostorilstvu, in sicer je bil menda le eden od akterjev večje kriminalne združbe, v kateri so obtoženi goljufali, utajevali davčne obveznosti in prali denar. Takaj se je do zdaj z nekaterimi bolj ali manj neizvirnimi izgovori izogibal sojenju, zato je zanj odrejen pripor.

Poleg Takaja in Krajnca je preiskava zajela znana podjetnika Roka Snežiča in Nenada Ðukića (ustanovitelja odškodninske družbe Poravnava), tožilstvo pa je dokaze o kaznivih dejanjih našlo še za Mitjo Sušnika in Damjana Metelka. Četverica je klonila pod težo tožilčevih dokazov in je v zameno za milejšo kazensko sankcijo priznala krivdo. Tako so že na prestajanju zaporne kazni, izrečene pa so bile še stranske denarne kazni in povračilo škode. Samo Snežič in Đukić bosta morala v državni proračun vrniti 672.000 evrov, vsakega od njiju pa je poleg vikendzapora doletelo še plačilo 150.000 evrov stranske denarne kazni.

Leta 2008 so obtoženi s fiktivnimi posli ob pomoči slamnatih podjetij organizirali in izpeljali fiktivno preprodajo dveh luksuznih jaht znamke Atlantis. Pri tem sta Snežič in Đukić po trditvah tožilstva od davčne uprave zahtevala vračilo davka na dodano vrednost (DDV) in ga v dveh primerih tudi dobila, čeprav slamnata podjetja, prek katerih sta domnevno poslovala, DDV sploh niso plačala. Pri vsakem lažnem poslu z jahtami Atlantis sta menda državo oškodovala za skupaj okoli 672.000 evrov. Pri preprodaji izmišljene luksuzne jahte Dominator – posel ni bil izpeljan do konca, saj so jim prej stopili na prste – bi se združba domnevno okoristila za 596.000 evrov.

Sodnica Sedej Grčarjeva je jasno povedala, da ima dovolj izigravanja sodišča in da je postopek odločena čim prej speljati do konca tudi zato, ker ima v čakalni vrsti nove obsežne kazenske zadeve. Glavna obravnava za Takaja in Krajnca se bo tako nadaljevala že v začetku prihodnjega tedna.