Začenja se akcija 0,0 šofer – Trezna določitev

Potekala bo od petka, 15., do naslednje nedelje, 24. maja.

Objavljeno
14. maj 2015 13.08
gpu*alkotest
J. M., kronika
J. M., kronika

Nova Gorica − Z jutrišnjim dnem oziroma od petka, 15. maja, do naslednje nedelje, 24. maja 2015, se tako na območju PU Nova Gorica kot tudi drugod po Sloveniji začenjajo aktivnosti v okviru preventivne akcije 0,0 šofer – Trezna določitev, ki jo ministrstvo za zdravje koordinira v okviru resolucije nacionalnega programa varnosti cestnega prometa za obdobje 2013–2022.

Preventivna akcija 0,0 šofer - Trezna odločitev se bo letos ponovila še v juniju, novembru in decembru (1. do 7. junija, od  6. do 15. novembra in od 1. do 20. decembra).

V akciji poleg ministrstva za zdravje sodelujejo tudi Policija, Javna agencija RS za varnost prometa, inšpekcijske službe, strokovne ustanove in druge nevladne organizacije, z njo pa hočejo zmanjšati škodljivo in tvegano rabo alkohola, prepovedanih drog ter drugih psihoaktivnih snovi v cestnem prometu.

Policisti bodo v sklopu akcije poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov na cestah in vožnjo pod vplivom prepovedanih drog in psihoaktivnih snovi. Izvajali bomo tudi poostren nadzor nad spoštovanjem določb zakona o omejevanju porabe alkohola (15. člen), in sicer bomo preverjali, kje oziroma v katerih gostinskih lokalih so vozniki, kontrolirani v poostrenem nadzoru, in udeleženci hujših prometnih nesreč z višjo koncentracijo alkohola v izdihanem zraku, uživali alkoholne pijače.

Namen akcije je prispevati k zmanjšanju števila voznikov pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi in s tem k manjšemu številu prometnih nesreč, pri katerih se kot sekundarni dejavnik pojavljajo alkohol ali prepovedane droge.

Dolgoročni cilj je ničelna toleranca do alkohola in prepovedanih drog  v cestnem prometu. Policija poziva tudi organizatorje javnih prireditev, lastnike gostinskih lokalov ter trgovce, naj pri prodaji in ponudbi alkoholnih pijač dosledno spoštujejo določbe zakona o omejevanju porabe alkohola.