Začenja se motoristična sezona

Policisti ob prihajajoči motoristični sezoni opozarjajo motoriste na previdnost zaradi peska na cestiščih, ki je ostal od zimskega posipa.

Objavljeno
20. marec 2015 10.09
regent/FLORINA
Mi. K., kronika
Mi. K., kronika

Ljubljana - Spomladi, na začetku motoristične sezone, je asfalt po navedbah policije še vedno hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik, zaradi zime pa je lahko na vozišču veliko udarnih jam in peska od zimskega posipa. »Motoristi naj se poleg tega tudi zavedajo, da njihove sposobnosti obvladovanja motornega kolesa najverjetneje še vedno niso na ravni tistih iz prejšnjega leta. Vsem voznikom enoslednih motornih vozil svetujemo, naj bodo predvsem izjemno previdni, hitrost svoje vožnje pa naj prilagodijo razmeram na cesti,« opozarjajo na policiji.

Pred vožnjo naj motoristi preverijo zračni tlak v pnevmatikah in jih v prvih kilometrih vožnje primerno ogrejejo. »Pri vožnji dosledno uporabljajte zaščitno motoristično čelado. Pravilno si jo zapnite. Čist vizir vam omogoča potrebno vidljivost. Ne pozabite na oblačila s ščitniki. Ne vozite, če ste uživali alkohol, mamila, psihoaktivna zdravila ali ste utrujeni. Sicer to lahko hitro postane vaša zadnja vožnja,« še pravijo na policiji. Več nasvetov policije je dosegljivih na spletni strani policije.

Obenem svetujejo voznikom avtomobilov in in tovornjakom, naj vozijo previdno, pri čemer naj bodo pozorni tudi na motoriste. V prometnih nesrečah so poškodbe glave najpogostejše, v kar 58 odstotkih pa tudi vzrok smrti. Zato mora biti čelada kakovostna, ustrezati mora evropskim standardom, dokazilo za to pa je všitek ECE 22/05, poudarjajo na policiji.