Zadovoljil se je z opravičilom

Nekdanji župan Franc Hudoklin je za razžalitev najprej zahteval odškodnino in nato privolil v »iskren stisk rok«.

Objavljeno
03. april 2017 19.18
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Novo mesto, Šentjernej – S poravnavo so se na novomeškem okrožnem sodišču pred nedavnim razšli nekdanji šentjernejski župan Franc Hudoklin v vlogi tožnika in na drugi strani toženca Albert Pavlič in Samo Hudoklin. S stiskom rok se je tako končala več let trajajoča zgodba, ki sta jo s pisano besedo v lokalnem časopisju zakuhala Pavlič in Hudoklin.

»Priznala sta napako in se mi opravičila. Komaj sem čakal, da se zadeva konča, in sem kar zadovoljen, saj sva z mojim pravnim zastopnikom dosegla cilj. Denar mi ne pomeni nič, ampak mi več pomeni iskren stisk rok. Vsaj upam, da je tako,« je za Delo povedal nekdanji prvi občinski mož Franc Hudoklin. V poravnavi je zapisano, da se Pavlič in Hudoklin tožniku Francu Hudoklinu za izjave, ki sta jih izrekla in zapisala na letakih, namenjenim šentjernejskim občanom v okviru političnega delovanja v času od začetka leta 2012 do konca leta 2013 in se nanašajo na komunalni prispevek, opravičujeta, če so te izjave ali zapisi osebno prizadeli tožnika. Toženca namreč nista imela namena razžaliti Hudoklina osebno, ampak so bile vse izjave in zapisi podani v okviru kritike delovanja župana.

Očitki na račun (nekdanjega) župana

Pred dobrim letom se je na sodišču začel sodni postopek zaradi spornih zapisov na letakih, na katerih je bil nekdanji župan predstavljen v ne ravno lepi luči, zato je pravico poiskal na sodišču. Obtožnica je Pavliču in Hudoklinu očitala, da sta s pisanjem občane seznanjala z dogodki glede komunalnega prispevka in s potekom glasovanja sklepov, ki se nanašajo na kanalščino. Potek dogodkov glede odmere komunalnega prispevka in kanalščine (veto župana na izglasovani sklep in nova odmera kanalščine) sta Pavlič in Hudoklin opisala z vrednostnimi sodbami in ga prikazala kot osebo, ki dela nezakonito, samovoljno in ki nesmotrno in nezakonito troši občinski denar, tudi za lastne potrebe oziroma potrebe njegovih somišljenikov. Breme prazne občinske blagajne pa da želi za vsako ceno prevaliti na občane v obliki visokega komunalnega prispevka. Ko pa mu to ni povsem uspelo, pa še z visoko ceno kanalščine.

Tožilstvo odstopilo od pregona

Novomeško okrožno državno tožilstvo je pozneje v celoti umaknilo obtožbo zoper oba, nekdanji župan pa je zoper Hudoklina in Pavliča vložil odškodninsko tožbo, v kateri je zahteval 22.000 evrov. Zgodba, ki je lani polnila časopisne stolpce, se je torej končala s stiskom rok in v zadovoljstvo vseh.