Konec drame in groženj z razstrelitvijo v Luciji

»Zaradi 4000 evrov dolga je sodnica prodala stanovanje in garažo, ostala nam je le še klet.«

Objavljeno
18. maj 2016 12.12
A. S. H., STA, Pi. K., Boris Šuligoj
A. S. H., STA, Pi. K., Boris Šuligoj

Lucija −  Nekaj minut pred 19. uro se je danes zvečer razpletla prava drama, ki se je ves dan odvijala v stanovanjskem bloku na Liminjanski cesti 83 v Luciji.

Zlatka Olah je grozila, da bo sebe in člane svoje družine (z njo je bila tudi sestra in njen prijatelj) razstrelila s plinsko jeklenko. To je storila zato, ker jo je želel izvršitelj Franko Slavec deložirati iz stanovanja, ki ga je sodišče prodalo že pred dvema letoma.

Policisti so po izraženih grožnjah obravnavali sum kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Nekaj pred 19. uro so po dolgih pregovarjanjih in zavarovanju kraja dogodka policisti vstopili v stanovanje in vse tri v tem stanovanju, jih zaslišali in opravili ogled stanovanja.

Olahova je bila večim upnikom dolžna nekaj čez 20.000 evrov, Petrolu pa 2.800 evrov. Petrol je začel sodno izvršbo, zaradi katere je sodišče že leta 2014 njeno stanovanje prodalo za nekaj čez 80.000 evrov, poplačalo približno 6000 evrov dolgov in ji preostalih 74.000 evrov nakazali na njen bančni račun.

Olahova denarja noče, saj trdi, da bi sodišče in drugi upniki drugače izterjali njen dolg (več upnikom je dolg tudi drugače poplačala). Predvsem je prepričana, da je bilo stanovanje na trgu vredno bistveno več (po njenih besedah okoli 150.000 evrov) in ji je po njenem mnenju sodišče na ta način povzročilo veliko škodo.

Primer seveda ni tako enostaven, da bi ga lahko popisali v nekaj besedah, saj tudi dolžnica ni opravila tistih korakov, ki bi jih morala tedaj, ko je bil čas. Lucijska drama se je za danes končala srečno, problem pa nikakor ni rešen.

Sodnica prodala stanovanje, čeprav bi zadosostovala garaža?

Če sodnica ne bi prodala, »bi mi poravnali ves dolg«. »Sodnica mi je prodala stanovanje. Zdaj mi pošilja rubežnike, ker me želi likvidirati,« je zapisala Olahova na transparent pred stanovanjsko zgradbo.

Izvršitelj, ki je z namenom deložacije zjutraj prispel na njen naslov, je kmalu tudi odšel, na kraj pa so prispeli policisti, saj se je ženska zaprla v stanovanje in zagrozila, da bo stanovanje pognala v zrak. Policija je evakuirala vsa preostala stanovanja in zavarovala kraj.

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je na današnji novinarski konferenci povedala, da se problem ženske rešuje že nekaj časa, ponudili pa so ji več možnih rešitev. Ministrica upa, da bo center za socialno delo pomagal in bo do rešitve prišlo v dialogu.

Ženska v stanovanju v Luciji namerava vztrajati, dokler ne dobi odgovora sodišča na pritožbo na deložacijo, ki jo je vložil njen odvetnik. Kot je dodala, pa se obenem boji, da jo bodo policisti zdaj priprli.

Kopač Mrak: Stanovanja za ljudi v stiskah so

Za sistemsko urejanje vprašanja deložacij ni pristojno ministrstvo za delo, je danes spomnila ministrica Kopač Mrakova. Ko pa se ljudje zaradi njih znajdejo v stiski, to postane tudi problem ministrstva za delo.

Tako so izdali publikacijo, kako je mogoče preprečiti, da bi prišlo do deložacije. Stanovanjski sklad pa je priskrbel 11 nezasedenih stanovanj, ki so pripravljena za vselitev družin v stiski. Tu gre po besedah ministrice za sodelovanje Rdečega križa Slovenije, Karitas in zveze prijateljev mladine. Trenutno se pogovarjajo o vselitvi treh družin.

Podjetja so za pokrivanje prvih stroškov zagotovila tudi 16.500 evrov. Ministrstvo namreč za ta namen nima sredstev.

Stanovanja je bilo po ministričinih besedah treba najprej obnoviti, nekaj časa je trajalo tudi opremljanje. Že od konca lanskega leta pa iščejo družine, ki bi se lahko vselile. »Ne znam si razlagati, zakaj še ni družin za vselitev, saj smo vključili tudi centre za socialno delo z območij, kjer stanovanja so,« je povedala.

Merila za zasedbo stanovanj so, da so družine v materialni stiski, da aktivno rešujejo svoj problem in da so med družinskimi člani tudi otroci.

V Sloveniji je letno od 40 do 90 deložacij, je povedala ministrica.