Baročna palača z Mestnega trga pred preobrazbo

S pomočjo mesta zasebniki prenavljajo 400 let staro, eno najlepših spomeniško zaščitenih stavb v Stari Ljubljani.

Objavljeno
07. oktober 2015 11.49
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Zgodnjebaročna meščanska palača na Mestnem trgu 10, ki sodi med najpomembnejše arhitekturne spomenike lokalnega pomena v Stari Ljubljani, bo prenovljena predvidoma do konca leta. Iz več stavb sestavljen objekt, ki datira celo v leto 1616, bo dobil novo streho, prav tako bodo obnovljene cestna in dvoriščne fasade v velikem atriju.

Kot piše v opisu te enote nepremične kulturne dediščine, ki je bila razglašena za spomenik že davnega­ leta 1986, so meščansko palačo v njeni skoraj 400-letni zgodovini večkrat prezidavali, kljub temu pa se je do danes (delno tudi pod ometi) ohranila večina najznačilnejših arhitekturnih elementov. Po odstranitvi ometov so se namreč pokazale vse dozidave in zazidave. Nekatere izmed njih bodo po končani prenovi spet ­dobile vidno veljavo.

Da je to izjemna palača, so v MOL prepoznali tudi tako, da so za prenovo spomeniško zaščitenega objekta v okviru projekta Ljubljana – moje mesto (LMM) že davnega leta 1996 odobrili kar polovični sofinancerski delež. Žal so usklajevanja s številnimi solastniki, med katerimi so tudi znani ljubljanski arhitekti in umetniki ter nekaj podjetij, trajala do leta 2012, ko je bil aprila objavljen razpis za izvajalca prenove po projektu LMM.

Direktor podjetja Makro 5 Gradnje Jakob Žigante, ki je glavni izvajalec prenove, je dejal, da so dela začeli konec februarja. Ker v pogodbi za prenovo strehe in fasad piše, da naj bi delo izvedli v 250 dneh od podpisa pogodbe, je zatrdil, da ga bodo v predvidenem obsegu končali do konca tega leta. In to kljub dejstvu, da je podjetje Givo, ki je pred njimi začelo sanacijo zidov z injektiranjem, zašlo v težave in da jih imajo z lastniki hiše tudi sami. Med solastniki je namreč tudi podjetje Borovo, ki je imelo v pritličju lokal, zdaj pa je v stečajnem postopku. Poleg tega je med prenovo umrla ena od ­stanovanjskih solastnic.

Četudi bo notranja prenova lokalov in stanovanj odvisna predvsem od zasebnih lastnikov (MOL je pred časom prodala 115 kvadratnih metrov veliko stanovanje v tretjem nadstropju in skoraj 500 kvadratnih metrov velik poslovni prostor v drugem nadstropju), je po Žigantejevih besedah že zdaj jasno, da bo na zunaj to eden najlepših objektov v srednjeveškem mestnem jedru Stare Ljubljane in Grajskega griča.

Spomeniške smernice

V zavodu za varstvo kulturne dediščine, ki je za spomenik izdal kulturnovarstvene pogoje, so veseli, da bo končno izvedena vsaj delna prenova objekta, ki ga odlikujejo­ kakovostno arkadno dvorišče, baročno stopnišče in rokokojsko pročelje.

Konservatorka Irena Vesel, ki po spomeniški plati nadzira omenjeno prenovo, je povedala, da ta poteka skladno z varstvenim režimom, ki sledi odloku o razglasitvi srednjeveškega mestnega jedra Ljubljane in Grajskega griča za kulturni in zgodovinski spomenik ter naravno znamenitost. Ta določa posebne omejitve, kar pomeni, da je dodatno prepovedano spreminjati varovane vrednote stavbnih zasnov in tlorisov, kot so veže, hodniki, mostovži, dvorišča, vrtne terase, spreminjati varovane konstrukcije in pripadajoče oblike, spreminjati zgodovinsko oblikovanje in opremljenost stavb (odprtine, stavbno pohištvo, kamnoseška oprema, parketi, tlaki, štukature, poslikave, fasade, arkade), spreminjati namembnost spomenika, dovažati in parkirati v vežah, pred­dverjih in notranjih dvoriščih razen z ročnimi vozički ...

Na tej podlagi je zavod leta 2012 izdal kulturnovarstveno soglasje za obnovo fasad in streh s sofinanciranjem MOL, restavratorski center pa izdelal konservatorski načrt za fasade in natančen posnetek vsega stavbnega pohištva na fasadah.

Irena Vesel je zagotovila, da bo vse zunanje stavbno pohištvo restavrirano (vključno z oknom, imenovanim »firbec«), notranje pa bodo večinoma zamenjali. Objekt je zanjo izjemen, enako tudi vsi posegi. Palača je namreč sestavljena iz štirih objektov in dveh dvorišč. Glavni je izredno velik in zahteven objekt s slikovito fasado, ki gleda na Mestni trg. Dvoriščni je nekoliko preprostejši, pomembnejša pa sta povezovalni arkadni hodnik in povezovalni objekt, kjer so na dvoriščni fasadi odkrili zazidane kamnite stebre, arkade, ki so enake obstoječim. Pod napuščem zazidanih arkad so naleteli na prvoten originalni omet z dekorativno poglobljenimi fugami. Želeli bi ga predstaviti, vendar za taka nepredvidena dela ni denarja. Četudi bi to po predračunu stalo le 2000 evrov, ga bodo morali na žalost prekriti. Irena Vesel meni, da je škoda, da pri tako veliki naložbi za to ni posluha. Jo pa veseli, da so našli denar vsaj za odkrite kamnite stebre na dvoriščni fasadi, ki jih bodo seveda prikazali. Odkritih arkad ne bo videti v celoti (treba bi bilo odstraniti okna in celostno zastekliti arkade), saj zanje ni denarja, bodo pa vidni kamniti stebri. Arkadni loki bodo le nakazani.

Glavni objekt ima po konservatorkinih besedah zelo lepo baročno stopnišče. V notranjosti­ objekta so v vseh prostorih s sondiranjem na stropovih odkrili izredne ročne poslikave v več plasteh, na vseh stenah pa šablonske poslikave. Barve so zelo močne. Za zdaj jih bodo le dokumentirali, na žalost pa še ne vedo, kaj se bodo odločili investitorji. Prizadevala si bo, da bi jih restavrirali in prezentirali, če pa to ne bo mogoče, pa da bodo vsaj zaščitene počakale na boljše čase.

Nezgovorni solastniki

Kakšne vsebinske načrte s hišo imajo njeni številni lastniki, nam ni uspelo izvedeti, saj so pogovor odpovedali v zadnjem trenutku, češ da posamezniki ne morejo govoriti v imenu vseh. Kljub vsemu smo dobili informacijo, da bodo stanovanja preurejali tudi znotraj posameznih delov palače. V Makro 5 Gradnjah so zainteresirani, da bi po končani zunanji prenovi nadaljevali delo tudi pri notranji prenovi. Ena pomembnejših sprememb bo vsekakor dvigalo, ki bo omogočilo lažjo pot do stanovanj ali lokalov v višjih nadstropjih štirietažne stavbe. Njeno vrednost bodo dvignili tudi novi tlaki znotraj povezovalnega hodnika in glavnega atrija. Prvi naj bi namreč dobil tudi novo talno in (ali) stensko razsvetljavo, saj je zdaj zelo temačen.